Societat

Moments estel·lars de l’interior

L’herència ‘squatter’

ALTERNATIUS Deu anys després de la mort del dictador i a tocar de la plaça amb més poder de la Girona política, un carreró abandonat es va convertir en punt de reunió de dissidents i d’enamorats de la vida i de la mort que van saber transformar les pròpies cadències en una explosió de color. Tot va començar amb l’ocupació d’un casalot al carrer del Portal Nou.

“Tan sols volíem viure, muntar-nos-ho de puta mare i passar d’històries «xungues»”
Els nous temps van esborrar la figura del Boig pintada per en Palau i l’Hereu

El Boig presidia la paret que tancava el carrer Nou del Teatre. El van pintar en Joan Anton Palau (Palacios) i en Lluís Hereu –el primer, el cap i el pit; el segon, de cintura en avall– i van convertir aquell arcà del tarot en la figura que presidia les misses sacrílegues que cada nit s’ofrenaven al Freaks, al Salsitxa –que havien regentat la Mariona, en Lluís i també en Pua–, al Pot Ser o a Los Padules d’en Mariano i la Pepi, locals habitats per una boira dolça i espessa amb perfum d’utopia carregada de rebel·lió i llibertat que s’estenia cap a la Trumfa d’en Mingo, l’Enderroc d’en Marc Varés o el Cau del Llop. El carrer Nou del Teatre era refugi i far.

Havien passat deu anys des de la mort del dictador i a finals de novembre un grup de joves que havien superat l’estadi polític i aspiraven a remoure els fonaments d’una ciutat com Girona que tot i tenir un govern socialista marcava massa línies vermelles, van ocupar una gran casa aleshores abandonada que dominava el carrer del Portal Nou. Adoptant la terminologia anglesa i coneguts com a squatters (intrús, usurpador que s’estableix en un terreny públic per crear-hi un dret), membres de diverses tribus urbanes, des de llibertaris fins a punks, passant per insubmisos militars, objectors de consciència o ecologistes, van decidir fer un pas endavant i, alhora que donaven resposta a la manca d’oportunitats contraposant el dret a l’habitatge al de la propietat privada, van convertir aquella mansió que en temps de la Guerra Civil havia estat una fusteria, en un element d’agitació en què hi poguessin trobar acull totes les ideologies i sensibilitats. Un espai obert i hospitalari en què bategava un deix existencialista que no tan sols posava els antics progressistes, transformats en polítics professionals, contra el mirall, sinó que oferia opcions alternatives a tothom que tingués quelcom a oferir. El que això escriu, que va visitar la casa mentre funcionava, pot donar fe que aquell era un espai altament envejable que, com va explicar un dels líders, es va decidir ocupar: “Estàvem cansats de rodar pels carrers buits, d’omplir les butxaques dels taverners i, ja que el poder ens continua ignorant, volem un lloc on trobar-nos, on parlar, dormir; en definitiva, crear. Aquest lloc no el tenim, tampoc no ens el donaran; per tant, l’ocuparem... Hi ha institucions, amb sotana i sense, que tenen molt de morro, molta pasta, i nosaltres, de moment, tan sols en volem una, la volem fer servir per disfrutar-la, per viure-la. I la prendrem, no cal mercadejar, o veure com s’enruna, sinó omplir-la, arreglar-la i obrir-la a tot déu.”

El pla de batalla estava traçat, les premisses eren clares i es van complir al peu de la lletra. En els dos mesos i mig que va estar oberta la casa, es va convertir en un centre, social, lúdic i cultural en què a les parets hi penjaven obra els pintors i els dibuixants amb poques oportunitats per accedir al mercat, on l’activitat era incessant, s’hi feien festes fins a la matinada, s’editaven fanzins amb fotocòpies, es va engegar un menjador popular, es va obrir una guarderia i si algú es volia quedar a dormir trobava un alberg gratuït. El casal del Portal Nou va acollir grups com ara Ketama, Exterminio, Copacabana, Cap de Turc, Om-Rock, Odio Social... Com em va assegurar Isidre Pallàs: “La gent que creu que nosaltres érem ionquis, que volíem la casa per fer coses xungues, va molt errada. És més, a la porta ho pintàrem molt clar: «Ni policia ni heroïna». Mira, tio, nosaltres tan sols volíem viure, muntar-nos-ho de puta mare i passar d’històries xungues. Els mals rotllos, fora.”

El 12 de desembre, el que era regidor de l’Àrea de Joventut, Sebastià Salelles, va visitar la casa i va beneir in pectore un grup que, segons va declarar, “estava portant a terme una activitat socialment positiva, i sense voler entrar en el tema de la propietat privada, dins de les nostres possibilitats d’oferta, l’Àrea de Joventut ha d’abandonar la feina d’aquests joves”. L’afirmació contrastava amb l’acció del consistori governat per Joaquim Nadal, que després d’assegurar que era comprensiu amb la filosofia dels squatters –“vida comunitària, esperit col·lectiu, revitalització del Barri Vell”– amenaçava: “No s’hi pot enviar la policia, perquè no hi ha denúncia, però el que sí que es pot fer és promoure accions que signifiquin la igualtat dels ciutadans davant de la llei.” Paraules retòriques que justificaven l’ordre de deixar sense aigua corrent la casa ocupada i tocar de mort el projecte comunal.

La utopia del casal del Portal Nou va morir al febrer, dos mesos i mig després de la primera entrada. La manca d’aigua, la denúncia del propietari, les citacions al jutjat i les complicacions derivades de les diferents maneres d’entendre la gestió dels espais i les accions que s’havien d’emprendre, van tancar unes portes però en van obrir de noves i el carrer Nou del Teatre va esdevenir protagonista principal d’unes nits d’excés situacionista impulsat pel fum de l’haixix i la fermentació de la cervesa. Els bars, amb música o sense, esdevenien centres culturals on presentaven les últimes obres des de Joan Anton Palau fins a Pep Aymeric, i allà, entre tapes de patates braves, calamars a la romana o xoriços picants, et podies trobar des dels cantants amb certa fama fins a altres músics que s’estaven iniciant i després li van dedicar una cançó, o polítics que volien entendre què estava passant, periodistes, treballadors manuals o simplement joves sense pàtria ni estat que allà buscaven el camí al cel a l’infern o l’alè de la llibertat. Noms mítics, els germans Palau, l’Antoni i en Joan Anton, en Quel Vinyes, en Joan Cardona, Ninyín, en Pua, en Lluís i la Consol que des de La Penyora intentaven fer cuina d’autor enmig de la disbauxa, han vist –alguns han traspassat– com el carrer es domesticava, com l’antiga rauxa es transformava en una bohèmia controlada en què no hi entra la dissidència ni la festa fins a altes hores de la nit. Quasi no queda record del Freaks, del Salsitxa, de la galeria Spectrum d’en Lluís Panosa i en Joan Comalat, el cinema Modern és una ruïna consolidada amb ànsies de ser restaurada, a can Vint Duros ja no es pot menjar per qualsevol preu i avui els locals i bars que s’han obert acullen classes acomodades que van des dels polítics als turistes amb ganes de descoberta i una certa nostàlgia pels moments passats. Els nous temps van esborrar la figura del Boig pintada per en Palau i l’Hereu. El 30 de març del 2016 va tancar Los Padules, bar senzill de cervesa, vi i tapa, on en Mariano i la Pepi van acollir des de famosos fins a desarrapats, que era la fauna que habitava el “carrer dels Torrats”.

Girona Allò alternatiu i el seu camí

3

1

5

2

4

Van ser els primers

El grup de squatters que van ocupar primer el casalot del Portal Nou i després un pati que era de Torras Hostench i posteriorment el va comprar l’Ajuntament, van obrir via a Girona i així tenim que, ja rebatejat com a ocupa, el moviment es va estendre a Blanes, on un col·lectiu de joves, entre els quals hi havia treballadors, aturats i estudiants, va ocupar uns locals municipals que estaven tancats al carrer Unió. El 1993 a Salt es va ocupar l’antiga fàbrica d’embotits Maret i en certa manera es van reproduir els cànons de conducta que s’havien donat al casal del Portal Nou. La Maret, com es coneixia popularment, va ser rehabilitada, funcionava assembleàriament, no tenia cap llicència, però va esdevenir un dels casals populars més actius de les comarques, amb les cambres frigorífiques convertides en estudis d’assaig i els espais més oberts transformats en aules, on s’hi feien des de jocs malabars fins a conferències –es van fer debats sobre la sida, el neoliberalisme, l’habitatge o la sanitat– o actes solidaris amb Nicaragua o altres països del sud. El més extraordinari eren els caps de setmana, quan concerts plens de força i convicció –allà hi van actuar Dusminguet, Tailbone, Without– omplien una sala en què uns centenars de persones donaven suport a la que va ser una experiència única i trencadora que tan sols es va acabar quan es va enderrocar l’edifici per fer-hi noves naus industrials. El moviment ocupa es va estendre a les comarques, hi va haver accions a Banyoles, a Sant Feliu de Guíxols, a Girona capital, on el 1990 es va ocupar el número 28 del carrer Anselm Clavé, una construcció modernista que feia cantonada amb el carrer del Nord, al costat de la funerària Poch, i segons els squatters va ser triada pel simbolisme de la funerària com a representació de “la Girona morta que vol l’Ajuntament” i la “Girona viva” que pretenien instal·lar al costat. Poques hores després una jugada astuta de Joaquim Nadal va frustrar aquella ocupació exprés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]