Societat

Eines per a un envelliment digne

A mesura que augmenta apareixen nous problemes i reptes socials

Càritas treballa en l’acompanyament de gent gran

Demà dilluns, 1 d’octubre, se celebra el Dia Internacional de la Gent Gran, una data fixada per les Nacions Unides des de l’any 1990, amb l’objectiu de poder reflexionar sobre la vellesa i els seus reptes.

L’augment continuat de l’esperança de vida està provocant un envelliment de la població, tant a Catalunya com al conjunt d’Europa i el que es coneix com el món desenvolupat, segons constaten la majoria d’estudis. Aquest envelliment es pot mesurar tenint en compte només el tant per cent de persones majors de 65 anys que hi ha en una societat, però des de l’òptica de les entitats socials, convé fixar-se també en altres barems, com per exemple la població activa o ocupada dins d’aquest grup o el seu índex de dependència econòmica.

Aquestes dades són precisament les que preocupen les entitats com Càritas, perquè l’envelliment de la població sacseja l’estructura de la pobresa i genera nous reptes socials. Un d’aquests reptes és la solitud de les persones grans, que veuen dilatada la seva esperança de vida, però que sovint no disposen dels recursos o l’entorn adequat per poder viure els darrers anys amb dignitat.

Per fer front a aquesta i altres circumstàncies, Càritas dedica diversos projectes específics a la gent gran. Així, durant l’any passat, el projecte Apadrinar un Avi va permetre acompanyar fins a 576 persones grans arreu de la diòcesi i Ser Gran en Dignitat, 278 persones més.

Tanmateix, un dels aspectes clau de la tasca de Càritas en aquest àmbit és la trobada entre generacions. El contacte entre joves voluntaris i persones grans o dur aquestes persones a les aules dels centres escolars genera complicitat i empatia mútua.

Posar en valor l’experiència de la gent gran i facilitar als joves el contacte amb avis és una bona manera de redefinir el seu paper social i ens permet assumir l’envelliment de la població amb noves eines i perspectives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia