Societat

Fem via a les urnes!

Més de 15.000 persones participen en una cadena humana entre cinc municipis del Gironès per commemorar l’1-O

La cloenda final de l’acte va tenir lloc a Aiguaviva, amb actuacions musicals, els parlaments i una botifarrada groga

Aquella singular i màgica energia de l’1-O, la que ens va fer vibrar i amb què vam sentir que com a poble érem capaços de tot, va tornar a traspassar, ahir, d’un a l’altre, recorrent així cinc municipis del Gironès, a través de milers i milers de ciutadans que es van aplegar als carrers amb les mans enlaire i enllaçades. A més d’aquest esperit col·lectiu, al llarg de la cadena humana que es va formar també van tenir molt de protagonisme les urnes del referèndum, que van caminar passant de persona a persona. Uns al costat dels altres: des de Sant Julià de Ramis, continuant per Sarrià de Ter, Girona i Vilablareix, fins arribar a Aiguaviva. La bonica iniciativa, organitzada per l’ACN, va mobilitzar més de 15.000 participants. El punt inicial de la cadena va ser el pavelló municipal de Sant Julià, on durant l’1-O la Guàrdia Civil va protagonitzar una desmesurada actuació policial i va impedir que votessin els veïns i veïnes, entre ells el president Carles Puigdemont. En aquest mateix escenari es va recordar, ahir, aquell dur episodi i s’hi va viure un moment carregat de simbolisme. Poc abans de les 17.14 h, l’alcalde de Sant Julià, Marc Puigtió, i un voluntari de l’ANC van sortir del pavelló amb una urna i la van entregar a la persona que encetava la Via. Era Pere Raset, veí de Canet d’Adri, que la va agafar amb “molta emoció i ganes”, mentre explicava que mirava de ser present en aquest tipus d’accions i, com a curiositat, assegurava que no ha fallat ni a un sol sopar groc de tots els que s’han celebrat a les comarques gironines.

Mentre Raset instava els polítics a no fer ni un pas enrere, però sí algun endavant, va traspassar l’urna a la seva parella, que ocupava el segon lloc de la Via i que la va rebre enmig de clams de “República!” A partir d’aquí, l’urna es va anar allunyant i fent camí, passant de mà en mà, mentre un fotògraf immortalitzava cada detall. Dels 27 trams que van configurar la cadena, només n’hi va haver un que es va haver d’eliminar per falta d’afluència de gent (el número 6, entre els barris del Pont Major i Pedret de Girona). També hi havia alguns forats entre el barri de Sant Narcís de la capital gironina i just el principi del terme de Vilablareix, així com al començament de la carretera de Santa Coloma, sortint de Vilablareix. Tant els trams inicials a Sant Julià com els finals a Aiguaviva, en canvi, estaven totalment plens. I es va donar la circumstància que als centres de cadascuna de les cinc localitats es va concentrar molta més gent de l’esperada, arribant fins i tot a duplicar-se el seu nombre.

Un dels tres encarregats de filmar la Via gironina va ser el propietari del mític 600 Independent, Pep Pladeveya. Des dels altaveus del Seat sonaven sardanes, que van animar més d’un a ballar. Un ambient festiu que va impregnar l’acte multitudinari de just després a Aiguaviva, on van tenir lloc actuacions musicals, els parlaments institucionals i una botifarrada groga. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va reclamar als polítics que “no malbaratin” l’1-O i tirin endavant la República. I al llarg de la tarda, els alcaldes dels cinc municipis (Marc Puigtió, Narcís Fajula, Marta Madrenas, David Mascort i Joaquim Mateu) van destacar l’èxit d’ahir i hi van afegir que el fet que la gent estigui activada augura èxits i que la Via va ser un símbol d’unió, en què cadascú és una baula imprescindible de la cadena.

Un camí que suma.
L’acció, batejada Fem-ne Via!, va ser una rèplica a escala gironina de la Via Catalana de la Diada del 2013, que va creuar el país de punta a punta. Ahir, la cadena es va iniciar a Sant Julià de Ramis i va acabar a Aiguaviva, on durant l’1-O la Guàrdia Civil va llançar gasos lacrimògens contra els veïns.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona