Societat

el contrapunt

Fuetada policial als narcopisos

Una gran operació al Raval de Barcelona es tanca amb almenys 55 detinguts vinculats a un clan dominicà de tràfic de drogues

Es van fer entrades a una quarantena de pisos que feien de punts de venda o distribució d’estupefaents

Més de 800 agents –entre Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana– mobilitzats, una quarantena d’escorcolls i, almenys, 55 detinguts després de mesos, o anys per ser més exactes, de perquisicions. Totes aquestes xifres permeten imaginar l’envergadura de la gran batuda policial que es va dur ahir contra la xarxa de narcopisos que s’ha enquistat al districte de Ciutat Vella, i més específicament al barri del Raval, i que s’ha convertit en una problemàtica de seguretat de primer ordre en els últims mesos a Barcelona. Més enllà del cop assestat sobre aquests punts de venda, distribució i consum d’estupefaents que estan laminant la convivència a la zona, l’operació –batejada com a Bacar– és una fuetada contra un dels clans de procedència dominicana que batallen per aconseguir el control del tràfic de drogues, i molt especialment d’heroïna, a la capital catalana.

Els efectius dels Mossos, amb el suport d’un helicòpter, es van començar a desplegar pels carrers laberíntics del Raval a primera hora del matí. Hi va haver escorcolls a carrers com ara la Cera, Sant Climent o Robadors. El blindatge policial sobre el barri era total. Sota la tutela del jutjat d’instrucció número 27 de la ciutat, que és el que va coordinar unes investigacions iniciades ja fa dos anys, es van fer entrades a 26 habitatges buits que havien estat ocupats de manera il·legal per convertir-los en indrets per adquirir, o fins i tot consumir, droga. Es dona el cas que en el moment d’arribar-hi la policia, en algun d’aquests immobles ja hi havia toxicòmans a dins. Igualment, es van fer 14 inspeccions més en domicilis del Poble-sec, Nou Barris o Badalona i que, segons algunes fonts, podrien haver actuat com a centres de distribució. Una de les primeres prioritats un cop desmantellats aquests narcopisos, va ser precintar-los o entregar-los als seus propietaris per evitar que tornin a ser utilitzats amb finalitats delictives. No era cap caprici, ja que entre les queixes del veïnat del Raval que s’ha organitzat per fer front a aquest fenomen, una de les més recurrents és la facilitat amb què es refan els narcotraficants de la clausura d’algun d’aquests punts de venda i distribució, donada la ingent quantitat d’habitatges buits que hi ha en aquest territori.

Cimera institucional

A primera hora de la tarda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, es van reunir amb els responsables policials de Ciutat Vella a la comissaria del districte per avaluar els resultats de la ràtzia. També hi van ser presents, entre d’altres, els màxims responsables uniformats dels Mossos, Miquel Esquius, i de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez. Escudant-se en el secret de sumari, no van esplaiar-se en detalls. Tant Colau com Buch sí que van explicar, però, que no es descarten més detencions, al marge de les 55 que ja s’han produït, i van recalcar que amb els narcopisos escapçats ahir i en els últims mesos, s’estan posant les bases per “capgirar la situació” de conflictivitat que assota el Raval, i que s’ha aguditzat de manera ostensible en els dos darrers anys. També van admetre que els inquilins del barri han hagut de suportar durant mesos “moments difícils” per aquest repunt de la inseguretat, una circumstància que s’ha il·lustrat en episodis que no es poden qualificar d’anecdòtics, i que s’han convertit en virals, com ara baralles amb armes blanques en ple carrer i a la llum del dia. “Estem al seu costat –va recalcar l’alcaldessa– i les administracions col·laborarem per deixar clar que no hi haurà impunitat i posarem els recursos necessaris per eliminar el narcotràfic.” Colau també va recordar que entre l’any passat i els primers mesos d’aquest 2018, ja s’havien tancat un centenar d’aquests enclavaments i va aprofitar l’avinentesa per tornar a exigir al govern de l’Estat que doni més instruments de control als ens locals sobre els pisos desocupats, especialment els que són titularitat de grans tenidors, per evitar que acabin en mans d’aquestes xarxes de narcotraficants.

L’operació d’ahir es produeix, a més, en un moment en què l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat semblen haver superat, almenys en públic, les sorolloses diferències que mantenien en matèria de polítiques de seguretat pública a la ciutat. Així es va poder palpar en una reunió celebrada tot just la setmana passada i on es va acordar posar en marxa, a partir de dijous, una nova redistribució dels efectius dels Mossos que estan destinats a Barcelona. Davant la impossibilitat, segons els arguments d’Interior, d’ampliar la plantilla actual d’agents, s’assignaran els agents sobre el territori a partir de les necessitats específiques del lloc i del moment. La voluntat explícita és que en indrets com ara justament Ciutat Vella sigui més visible la presència d’uniformats al carrer.

LES FRASES

Farem tot allò que estigui a les nostres mans perquè aquestes xarxes no puguin actuar a la ciutat
Ada Colau
alcaldessa de barcelona

LA XIFRA

L’operació ha estat un atac directe a la xarxa de distribució de droga a través dels narcopisos
Miquel Buch
conseller d’interior
46
narcopisos
s’havien clausurat a Ciutat Vella al llarg del 2018, abans de l’operació d’ahir. El 61% van ser tapiats

Seguretat en campanya

f.Espiga

A hores d’ara, ja sona gairebé a obvietat ressenyar que la seguretat serà un dels principals subministradors d’artilleria per als candidats que competiran per l’alcaldia de Barcelona el maig de l’any vinent. I en una campanya electoral que, de facto, ja ha començat fa mesos, alguns dels contendents a la cursa van aprofitar l’operació policial d’ahir per modelar argumentari. Com és el cas de Manuel Valls, que ja fa setmanes que busca el turmell a l’actual alcaldessa. L’exprimer ministre francès vol unes municipals polaritzades entre ell i Colau. “Si alguna cosa representa el seu mandat, són els narcopisos i el top manta”, va ser el dard de Valls. El socialista Jaume Collboni també fa setmanes que intenta trobar os a través del discurs de la seguretat. I, per això, va manifestar que batudes com les d’ahir representen “el fracàs” de les polítiques dels comuns a l’hora de lligar curt la delinqüència. I, ja posats, Neus Munté (PDeCAT) i Alberto Fernández Díaz (PP) també van haver d’acabar sortint, també ahir, per exigir a Colau que no afluixi en la matèria. El duel serà agre. I el soroll, eixordador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera