Societat

Cap a buscar l’avet a la tradicional Fira d’Espinelves

El president Quim Torra inaugura demà una de les mostres més esperades del calendari nadalenc, que espera rebre 70.000 visitants i vendre uns 6.000 exemplars

La tranquil·litat al petit poble d’Espinelves està a punt d’acabar. El president de la Generalitat Quim Torra inaugura demà la 38a edició de la Fira de l’Avet, una de les grans cites nadalenques del país, que fins al 9 de desembre porta a la vila, d’uns 200 habitants, més de 70.000 persones. “Els dies forts són sobretot pel pont de la Puríssima. Per això, si es pot, aconsellem visitar la mostra abans amb més tranquil·litat”, recomana l’alcalde local, Joan Manel Claveria. I és que molts visitants aprofiten per visitar el mercat medieval de Vic i després el d’Espinelves “dues propostes que es complementen molt bé”. Quant a xifres, s’espera vendre entre 5.000 i 6.000 exemplars, uns avets que es conreen en llocs específics per a la mostra. “Vull deixar clar que no arrenquem els avets del bosc, sinó que tenim llocs propis per fer-los créixer i després vendre, com qualsevol altre conreu”, especifica Claveria, que també aconsella tenir-los lluny de fonts de calor a casa perquè –tot i que costa molt– puguin sobreviure. Si no, en tots els pobles i ciutats hi ha un punt de recollida on es poden deixar passat festes. Així els avets es trinxen per fer-ne adobs i d’alguna manera tornen a la natura. Les tres varietats d’avets amb més demanda són Nordmanniana, Excelsa i Masjoanis, aquesta última, un avet autòcton d’Espinelves.

Però, a banda dels avets, també són molt populars les parades artesanes i amb productes nadalencs. Aquest any n’hi haurà unes noranta, xifra semblant a la d’altres edicions, ja que la mostra no vol créixer més –“si no, ja no tindríem més aparcament ni podríem oferir comoditat al visitant”, diu Claveria–. Quant a novetats, se’n presenten poques, ja que bona part de l’èxit de la fira és que manté la seva essència: “El visitant busca una continuïtat, la tradició de venir a buscar una figureta cada any per al pessebre a la mateixa parada, o ve a escollir amb el néts o fills el millor arbre”, conclou l’alcalde local. Tot i així, el dia de la Constitució es farà un acte solidari i sorpresa pels presos polítics i els exiliats. També hi haurà espectacles i una mostra d’arts i oficis.

Dades d’interès

Dates: de l’1 al 9 de desembre.

Nucli d’Espinelves (aparcament senyalitzat).

Horaris: dissabtes i festius, de 10 a 19.30 h. Els altres dies, de 10 a 17 h.

Més informació: www.espinelves.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia