Societat

Lluís Puig

Delegat dels Jesuïtes a Catalunya

“Molts abusadors eren els religiosos més populars ”

“Ens ha indignat veure persones que han patit quan haurien d’haver estat protegides”

“Hi va haver abusos i abús d’autoritat en un moment en què l’Església tenia molt poder i si un nano deia alguna cosa ni li feien cas”

“Ensenyem als infants a detectar si alguna cosa no funciona i els donem confiança perquè sàpiguen que seran escoltats”

MAI MÉS
El mes de març, els germans Jordi i Oriol de la Mata van denunciar haver patit, en els anys setanta, abusos sexuals per part de dos sacerdots i professors de l’escola Sant Ignasi de Barcelona. Els abusadors haurien estat el pare Pere Sala, que avui té 90 anys i viu a la residència Sant Ignasi, i el pare Lluís To, que ja és mort. Arran d’aquella denúncia, tres dones més, van assegurar que també el pare To havia abusat d’elles. En la seva opinió, la institució ho va encobrir tot.

Les denúncies per abusos sexuals dins l’Església han esquitxat de ple moltes ordes religioses, entre què la Companyia de Jesús, que té en la vocació docent una de les seves raons de ser. Els jesuïtes han obert una investigació per saber què va passar a les seves escoles i quan i han establert mecanismes perquè no torni a passar. Ens en parla el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig.

Senyor Puig, quin horror.
Sí, ha estat un any molt dur i hem estat molt indignats perquè hi ha víctimes, persones que han patit quan haurien d’haver estat protegides.
Què se li diu a una víctima?
És difícil. Hem vist que els abusos sexuals deixen unes empremtes molt fortes i que duren molts anys. Hi ha gent que es pregunta: i com és que ara surten casos que van passar als anys setanta, vuitanta o noranta? Doncs perquè les víctimes necessiten molt de temps per poder entendre el que ha viscut. Quan la pròpia sexualitat no està encara desenvolupada, una víctima no pot identificar el que li ha passat; patir una situació així et deixa desorientat. La tristesa és que tants anys després no saps què es pot fer més que escoltar, demanar disculpes per si vam cometre errors i estar al seu costat.
La Companyia de Jesús, un cop van començar a sortir denúncies, va obrir una investigació.
Vam tenir clar que havíem de posar-nos a saber què havia passat. Des del 2016, ja teníem una adreça electrònica perquè la gent ens pogués dir si havia patit una situació d’abús a la seva escola en algun moment, però ara han sortit més casos. També vam posar-nos a les escoltes i preguntar si algú havia sentit rumors d’algunes situacions que s’haguessin pogut produir. Això és molt difícil; en no haver-hi cap registre escrit, només podem saber el que ens volen explicar o, si hi ha rumors, anar estirant el fil. Per això torno a fer una crida perquè si algú sap d’una situació ho expliqui.
Les víctimes diuen que els jesuïtes ho sabien i no hi van fer res.
No crec que hi hagi hagut un cas d’encobriment orquestrat. Són situacions difícils d’abordar i potser es van cometre errors. Ara, quan hem preguntat, hem trobat sorpresa també entre els companys dels abusadors. En aquells anys, hi havia una manera de tractar als alumnes (per exemple, càstigs, fins i tot corporals) que avui no seria correcta. D’aquí a l’abús del poder d’autoritat hi ha un pas i de l’abús d’autoritat a l’abús sexual, és un altre pas. No dic que vagin sempre tots seguits, però és el concepte abús. I en un moment donat, l’Església i els capellans tenien una autoritat molt gran i per això molta gent s’horroritza i es pregunta: com és possible? El que he anat veient és que és difícil de poder detectar-ho. Primer, perquè aquella persona tenia autoritat i si un nen deia una cosa tampoc li feien gaire cas i, segon, una cosa que he descobert ara, molts dels abusadors eren els religiosos més populars, els més estimats. Això distorsiona molt la situació, perquè et trobes que uns et diuen que X era un abusador i moltes altres persones et diuen que això és impossible perquè era el més encantador, el que més ajudava, el més els entenia...
El pare To, després de ser condemnat per abusar d’una nena, el van enviar a Bolívia.
Avui, tenim més consciència que l’abusador moltes vegades pot ser reincident. I en el cas del pare To, ara sabem que va ser molt reincident. Alguns dels qui el coneixien diuen que és com si tingués una doble personalitat: d’una banda, era encantador, però d’una altra, era capaç d’aquestes atrocitats. Li van fer un tractament psicològic en un centre especialitzat i no se’l va deixar tenir contacte amb menors. Crec que hem de pensar, evidentment, en les víctimes, però també en els victimaris; han de ser tractats.
Què fan perquè no es repeteixi?
Hi ha uns protocols i si un menor diu que li ha passat alguna cosa, s’avisa immediatament el Departament d’Ensenyament i de Benestar Social i els Mossos. Però, a part, ara hem establert mecanismes per estar atents. Podem saber que ha passat alguna cosa perquè algú ho ha vist i ho ha dit, però també hi pot haver sospites: si un nen o nena està molt callat, defuig... Una de les estratègies molt importants és que tenim un petit exercit d’ulls que estan atents, perquè són els mateixos alumnes als qui hem ensenyat a detectar tot això. S’està fent tant a primària com a l’ESO una petita formació. Als més petits se’ls diu: “Si et diuen que guardis un secret però et fa mal, no ha de ser un secret. Tot el que fa mal no és secret; ho has d’explicar.” Als més grans se’ls ensenya a ser capaços d’identificar les coses. Una altra cosa és la confiança. Volem que l’escola sigui un lloc segur i no només perquè no els passin coses, sinó perquè els alumnes puguin tenir la seguretat que hi poden explicar les coses i que seran escoltats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona