L’ONU alerta que cal una dieta menys carnívora per aturar el canvi climàtic
Un informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic recomana també la posada en marxa de “polítiques que redueixin el malbaratament de menjar”
L’objectiu de l’Acord de París de mantenir l’escalfament global molt per sota de dos graus no es podrà aconseguir sense canvis en l’ús global del terra, que comporten nous hàbits en el consum d’aliments, com consumir menys carn, ha advertit en un informe l’ONU, que serà la base per a futures negociacions sobre la crisi climàtica.
En el document, aprovat després de cinc dies de reunions de científics en la 50 sessió del Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC, que depèn de les Nacions Unides), es destaca que “una millor gestió del terra pot contribuir a frenar el canvi climàtic, tot i que no és l’única solució”.
L’informe, el segon dels tres encarregats a l’IPCC després de la firma de l’Acord de París del 2016 per facilitar-ne el compliment, és clau per a futures negociacions entre Estats signants i influirà en les que es produeixin durant la cimera climàtica anual que se celebrarà el desembre a Santiago de Xile.
L’àmplia anàlisi conté recomanacions perquè els governs dictin polítiques a fi de canviar l’ús forestal i agrícola del terra i així contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, tenint en compte que, entre altres coses, els boscos absorbeixen prop d’un terç de les emissions de diòxid de carboni (CO2).
Reduir el malbaratament
En aquest sentit, en el document es recomana la posada en marxa de “polítiques que redueixin el malbaratament de menjar i influeixin en l’elecció de determinades opcions alimentàries”, en al·lusió a dietes menys carnívores i que redueixin la població obesa o amb sobrepès, pròxima als 2.000 milions de persones.
D’acord amb l’informe, es malgasta entre un 25% i un 30% del menjar que es produeix al planeta, per tant, combatre aquest problema pot rebaixar les pressions per reduir boscos i augmentar el terra agrícola, i facilitar així a una reducció de les emissions de CO2 (principal gas causant de l’efecte hivernacle).
També es proposa reprendre pràctiques agrícoles, ramaderes i silvícoles de les poblacions indígenes tradicionals, ja que segons el document “la seva experiència pot contribuir als desafiaments que presenten el canvi climàtic, la seguretat alimentària, la conservació de la biodiversitat i el combat de la desertització”.
A l’informe es fixa, per primera vegada, la relació directa entre el canvi climàtic i la degradació del terra global (zones més àrides, pèrdua de biodiversitat, desertització) i s’adverteix d’un augment de les sequeres en regions com el Mediterrani o l’Àfrica del Sud a causa de l’escalfament global.
En altres zones, com els boscos boreals, els efectes del canvi climàtic podrien incloure més risc d’incendis forestals o de les plagues, segons el text de l’IPCC.