Societat

Societat

Punt de trobada persistent

Desenes de ciutadans tallen el trànsit cada vespre a l’encreuament entre els carrers Barcelona i Emili Grahit de Girona

Tenen el propòsit de mantenir aquesta iniciativa fins que es faci efectiu el mandat de l’1 d’Octubre

“La llibertat és cosa de tots!” Acompanyat d’una guitarra i envoltat d’una setantena de persones col·locades en cercle que gaudien tant de les seves cançons com dels seus pensaments, aquesta va ser una de les reflexions que dijous va fer un dels músics que van participar en el tall que cada dia té lloc a l’encreuament entre els carrers Barcelona i Emili Grahit de Girona. La zona, coneguda ja com “la cruïlla gironina”, s’ha convertit en un punt de trobada on desenes de ciutadans es reuneixen des de fa tres setmanes. Puntualment, ocupen la calçada a les 8 del vespre i donen per finalitzada l’acció una hora més tard. La convocatòria està inspirada en el tall viari que des de fa més de vuitanta dies es realitza cada vespre a l’avinguda Meridiana de Barcelona. A la capital gironina, la iniciativa l’organitza el Comitè de Defensa de la República (CDR) Girona-Salt, els membres del qual acorden tots els passos de manera assembleària. Un dels participants, que ironitza que el seu nom de pila o de guerra és Llop Estepari, comenta que estan molt animats i que la seva intenció és mantenir el tall fins que es faci realitat el mandat popular de l’1 d’Octubre del 2017. Hi afegeix que, en el seu cas, només ha faltat dos dilluns a la cita, a la qual continuarà assistint fins que es faci efectiva la independència de Catalunya. “No hi ha volta enrere. Encara que plogui, nevi o vingui la Brimo, nosaltres serem aquí”, assegura. De fet, així ha estat fins i tot els dies més assenyalats de les festes de Nadal. A l’asfalt van fer el tió, s’hi van trobar també el 25 de desembre i per Sant Esteve. Per Cap d’Any van tocar 9 campanades a les 9 del vespre i, seguint l’hora que era, es van menjar 9 raïms. I ahir van protagonitzar la cavalcada republicana.

Els organitzadors posen en relleu que és una acció “per la República, pels presos i per la llibertat” i, durant els 60 minuts del tall, sempre s’intenta que hi hagi alguna activitat planificada. S’han celebrat actuacions musicals, xerrades antirepressives i sobre temes socials i de país, s’ha jugat a futbol... Un dels vespres especials, a més, va ser el de divendres passat, quan diversos membres de Meridiana Resisteix van visitar els seus homòlegs gironins. Va ser un moment de compartir experiències i, a més, els participants del tall a la capital catalana van relatar com ho viuen, quins problemes s’han trobat i com han consolidat l’esdeveniment.

“Són com dos talls agermanats”, s’emfatitzava des de Girona. Una veïna de la ciutat, que dijous va ser el segon dia que se sumava a l’aturada, assegurava que hi tornaria. “S’hi respira molt bon ambient i em sembla un acte supervalent, emotiu i simbòlic. Sento molta admiració per la gent que ho està fent i em meravella que els agents policials respectin que es talli cada vespre l’eix central de la ciutat. És un petit gran miracle dolç.” Així mateix, recalcava que, personalment, hi tornaria a participar perquè “estima la llibertat” i considerava molt interessant que a l’acte s’hi introdueixi la cultura, amb les xerrades o les actuacions musicals.

Els participants lamenten que l’acció incomodi a certa gent, però evidencien que “la situació política i la repressió de l’Estat espanyol contra Catalunya ens fa anar malament a tots”. Mentre ho deien dijous, el músic revelava que té “un punt romàntic i ensucrat” que traspua a les cançons que interpreta: “La vida m’agrada dolça i bonica; la vida demana ser lliure i feliç.”

Pacífic.
Els participants en aquesta acció diària remarquen que quan ocupen la calçada la policia els ajuda tallant el trànsit i redirigint-lo: “Mai hi ha cap conflicte i obrim camí sempre que fa falta, com ara quan ha de passar una ambulància.” La iniciativa va començar fa 21 dies. Ho van impulsar poques persones i, de mica en mica, van sent més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia