Societat

LA CRÒNICA

Un debat sense debat: tots a favor del Trueta a Salt

“No tinc ni un sol argument a favor de Domeny.” Ho va dir el cap de cardiologia del Trueta, el doctor Ramon Brugada, però ho hauria signat qualsevol dels altres ponents del debat Nou Trueta: quin model necessitem?, que es va fer ahir al vespre a l’Ateneu Eugenienc, tot i que gairebé cap va ser tan contundent com Brugada. I és que l’acte –organitzat per l’Associació de Veïns de Santa Eugènia, que ja es va pronunciar fa un temps a favor del Trueta a Salt, amb la col·laboració de les entitats veïnals de Sant Narcís i Domeny– va convertir-se en un seguit de raonaments a favor que el nou hospital es faci a Salt des de diferents disciplines: mèdica, d’accessibilitat, d’equilibri territorial des d’un punt de vista social, estudiantil... Tots arribaven a la mateixa conclusió, ho verbalitzessin més obertament o menys.

Així, Brugada va defensar el seu conegut projecte d’un gran parc biomèdic a Salt per tal d’augmentar la complexitat del segon hospital que té més població de referència de Catalunya, després de Bellvitge. “No podem tornar enrere, als trasllats a Barcelona, perquè se’ns moren els pacients”, va subratllar Brugada, alertant del perill d’un hospital més petit com va defensar un primer informe de l’Ajuntament de Girona sobre Domeny.

La professora de geografia de la UdG Isabel Salamaña va exposar de nou la seva visió sobre les dificultats d’accessibilitat que presenta el projecte a Domeny, com ja havia fet en algun altre acte. “Els 700 metres que hi ha des de la sortida de l’autopista no donen per tot el volum de trànsit que es mourà entre usuaris, personal, serveis... Quedem atrapats”, va insistir. També va reiterar que hi ha més població de l’àrea urbana que li queda més a prop la zona del Santa Caterina que Domeny, que a més té el Ter com a frontera natural que dificulta el desplaçament.

El professor de ciència política de la UdG Daniel Rodríguez va subratllar que l’elecció de la ubicació de l’hospital “condicionarà el desenvolupament urbà de l’àrea durant dècades” i que per tal de “no cronificar” les diferències de vulnerabilitat social i de densitat institucional entre Girona i Salt caldria que el nou hospital fos a Salt. Rodríguez va citar el cas de com el nou edifici de l’Assemblea de Madrid ha aconseguit revitalitzar una de les zones de la capital espanyola amb rendes més baixes i problemes socials.

Tant el metge Carles Clemente, que va repassar a l’inici la història del Trueta, com els alumnes d’infermeria, Marc Mestre, i Medicina, David Ramírez, van subratllar la necessitat que el nou Trueta aconsegueixi lligar bé els eixos assistencial, docent i de recerca. No van pronunciar-se obertament per Salt, però la seva exposició hi apuntava. Mestre va advocar per un campus atractiu, amb espais verds, i capacitat de creixement, i Ramírez va destacar la importància de tenir un clúster i no tot dispersat per la ciutat, i que l’hospital sigui més gran perquè hi pugui haver més especialistes. Tant ells com Brugada van associar-ho a la retenció del talent. Des de la fila 0, en la part final, van intervenir els degans de medicina i infermeria, que no es van pronunciar (van deixar clar que això seria competència del rector), però que van insistir en la necessitat que assistència, docència i recerca estiguin “totalment integrades” i que es mantingui l’excel·lència assolida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries