Societat

Hotels que ja són hospitals

L’hotel Catalonia Plaza, a Barcelona, i el Verdi a Sabadell van habilitant plantes per a pacients menys greus

S’ompliran en funció de les necessitats

Els hotels estan concebuts com a espais de recuperació per a pacients menys greus que requereixen un seguiment

No ha estat gens fàcil, perquè no només han necessitat infermeres i metges, sinó també adaptar l’espai amb un sistema informàtic per tenir accés als historials mèdics, serveis de farmàcia o bugaderia. Però els hotels medicalitzats per poder-hi traslladar els casos menys greus i poder descongestionar els hospitals ja fa dies que funcionen a Catalunya. Se n’han obert a Barcelona, Terrassa, Sabadell, Sitges, Tremp i Palamós, i ja estan a punt nous equipaments en ciutats com ara Badalona, Mataró i Lleida. L’hotel Verdi, vinculat a l’hospital Parc Taulí de Sabadell, i l’hotel Catalonia Plaza, vinculat a l’hospital Clínic, en són dos exemples.

A Sabadell, l’hotel Verdi, amb un total de 98 habitacions, va acollir els primers pacients la setmana passada. Primer es va habilitar una primera planta amb llits individuals i aquesta setmana s’ha pogut obrir ja una segona planta, en aquest cas amb una capacitat doble, per rendibilitzar més l’espai. Són pacients derivats de l’hospital Parc Taulí que no necessiten un suport extra d’oxigen. “Derivem una mitjana de deu malalts al dia”, explica Cristina Carod, directora executiva de l’hospital, que també ha coordinat la posada en marxa de l’hotel.

Els pacients que ingressen a l’hotel Verdi tenen dos perfils diferents. N’hi ha alguns que arriben directament des del servei d’urgències sense ni tan sols haver ingressat a l’hospital perquè “encara que tinguin alguna alteració radiològica, estan bé amb una medicació oral i l’hotel és un lloc per anar-se recuperant amb vigilància mèdica”. El segon perfil són pacients que han estat ingressats a planta, però que encara donen positiu i necessiten un suport assistencial. El que tenen en comú tots aquests pacients és que han de tenir autonomia pròpia, entre altres coses perquè “l’hotel té banyera, no dutxa”, per citat només un exemple.

L’hotel Verdi de Sabadell té capacitat per acollir fins a 166 pacients. L’atenció la lidera l’equip d’atenció domiciliària que funciona fa anys al Taulí i, com s’està fent en molts altres serveis sanitaris del país, s’ha reforçat amb estudiants d’infermeria i metges que ja han acabat el MIR.

Pel que fa a l’hotel Catalonia Plaza, amb capacitat per a 500 places i ocupat fins ara amb un 25%, s’hi han habilitat espais com a control d’infermeria o magatzem i d’altres per a pacients. Són places ocupades per pacients “lleus moderats”. L’hotel està a cinc minuts en vehicle de l’hospital i la seva posada en funcionament s’ha fet de manera coordinada amb el Consorci Sanitari de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia