Societat

El govern duplica la inversió en el lleure d’aquest estiu

El pla del lleure educatiu 2020 està dotat amb 11 milions d’euros i inclou 4,6 milions per a beques

El sobrecost de la seguretat es finançarà amb un milió i es contractaran 140 professionals més

Els nous requeriments de seguretat i l’augment de les dificultats econòmiques per a moltes famílies han motivat l’increment de la inversió que la Generalitat farà aquest estiu en el lleure educatiu, que passarà dels cinc milions de l’any passat als 11 d’aquest any. Així ho va anunciar ahir el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que va presentar el pla del lleure educatiu 2020 després d’una trobada amb representants del món local, l’esportiu, les entitats del lleure educatiu, la infància i l’adolescència i els departaments d’Educació i Salut de la Generalitat a la Taula de Governança de l’Educació en el Lleure.

La Generalitat tenia previst invertir, abans de la crisi sanitària, cinc milions en casals i colònies. L’increment està motivat, en bona part, perquè s’ha quadruplicat l’import previst per a beques, dels 1,15 milions de l’any passat als 4,65 d’aquest any. La previsió és que se’n beneficiïn 40.000 infants i joves, i els ajuts oscil·laran entre els 80 euros per als casals i els 100 euros per a les colònies –l’any passat van participar 485.000 infants i joves en 9.800 activitats de lleure d’estiu a tot Catalunya–. El departament que presideix El Homrani destinarà un milió d’euros per ajudar a implantar les mesures de seguretat que s’hauran de seguir aquest estiu, i aquests diners serviran per finançar la compra de mascaretes, guants i gels hidroalcohòlics per als monitors i professionals. També serviran per comprar material per a les activitats, que s’hauran de realitzar en grups de deu participants per cada monitor i amb distància de seguretat de dos metres.

L’increment de personal què obligaran a fer les noves condicions estarà finançat amb un milió i mig d’euros, que serviran per contractar 140 professionals de reforç. Els contractes no es limitaran a l’estiu, sinó que seran de sis mesos per poder planificar l’inici de les activitats del curs. A banda d’això, el departament destinarà durant aquest any prop de quatre milions d’euros a les entitats socials i federacions d’educació en el lleure a través de la convocatòria ordinària de subvencions per a projectes i activitats a entitats de l’àmbit de polítiques socials.

“Aquest estiu no serà com l’anterior”, va dir El Homrani, que va assegurar que la prioritat ha estat tirar endavant les activitats de lleure per l’espai de retrobada que suposen i perquè “també serviran per generar sentit de comunitat després de les etapes d’aïllament i per acompanyar emocionalment els infants i els joves, especialment aquells que han viscut situacions complexes en el seu àmbit familiar”.

Algunes de les patronals que van participar en la Taula de Governança de l’Educació en el Lleure van valorar positivament el pla presentat ahir, com la fundació Pere Tarrés i l’Acellec. Pep Montes, gerent de l’Acellec, va destacar que s’han activat mesures que el sector demanava, com ara una campanya adreçada a la ciutadania “per animar a participar en la campanya i donar seguretat”. Montes va valorar bé el fet que s’ampliï l’abast dels ajuts, tot i que “podrien ser més importants”, amb un sistema que amplia la capacitat de triar activitat i organització, i també la coordinació amb el món local. “Cal donar criteris comuns per a tots els ajuntaments, i assegurar que no deixaran cap organització sense espais”, va demanar.

Xavi Nus, president del Moviment de Centres d’Esplai Cristians de la Fundació Pere Tarrés, va celebrar al seu torn l’increment de l’import de les beques perquè “això farà possible que molts més infants puguin participar en les activitats i que el lleure es pugui universalitzar aquest estiu, que serà necessari per a molts infants”. Va valorar també la línia d’ajut a les entitats pel sobrecost que generaran els requeriments de seguretat, i també la creació de la taula de governança, “que és una manera de fer sentir la veu dels infants i els joves, que han estat invisibilitzats” durant el confinament.

LA XIFRA

40.000
infants
i joves es beneficiaran de beques que aniran dels 80 euros d’un casal als 100 d’unes colònies.

LA FRASE

El lleure d’estiu també servirà per generar sentit de comunitat després de l’aïllament
Chakir el Homrani
conseller de Treball, Afers Socials i Famílies

Més demanda per a l’escola pública

Rosa M. Bravo

La demanda de l’ensenyament públic per al curs vinent ha pujat lleugerament, ja que les peticions de preinscripció per a infantil, primària i ESO han estat d’un 77,3%, mentre que l’any passat van ser de poc més d’un 75%. Un 22,7% correspon a la concertada. El procés s’ha tancat amb un total de 149.644 sol·licituds, de les quals 116.609 s’han fet per internet, cosa que representa un 78% del total. El Departament d’Educació ha habilitat la preinscripció a distància per primer cop per les circumstàncies extraordinàries de la Covid-19. Hi ha hagut també un augment de peticions respecte de l’any passat per aquestes dates, ja que es van rebre 143.371 peticions. Les dades, però, no són encara definitives, ja que els centres les poden introduir fins al 5 de juny. Ahir es va obrir la preinscripció per al batxillerat, que es podrà fer fins al dia 3 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES