Societat

El nou solar de la Model mantindrà totes les galeries

Cada braç contindrà habitatges

Els equipaments es faran als baixos de l’antiga presó

Les obres, a partir del 2023

La Model de Barcelona gaudirà d’una segona vida, aquesta vegada sense tenir res a veure amb els usos penitenciaris que l’han ocupat durant més d’un segle però amb una aparença exterior molt similar a l’actual. La nova etapa vindrà amb el projecte Model, batega!, dels despatxos d’arquitectura Forgas Arquitectes i Planas Esquius Segatti, guanyadors del concurs municipal d’idees per a la reforma del gran solar de l’esquerra de l’Eixample. El projecte escollit es caracteritza pel manteniment de la pràctica totalitat de l’estructura edificada, el panòptic amb les cinc galeries, l’edifici de serveis del carrer Entença i el gran edifici on hi havia els tallers, amb façana a Nicaragua.

Tot i mantenir els cinc braços de galeries de l’antiga presó, l’espai serà del tot permeable, perquè allà on fins ara hi havia patis, entre galeries, s’hi farà una immensa zona verda i els baixos dels edificis seran transitables, com si es tractés d’un carrer més de la ciutat.

“Valor afegit”

El manteniment de totes les galeries, no previst en el projecte inicial impulsat per l’Ajuntament, suposarà un cost addicional, però a la vegada donarà un “valor afegit” al projecte, segons va remarcar ahir la tinenta d’alcaldia Janet Sanz en la presentació de Model, batega!

Pel que fa al cost total del projecte, encara s’ha de definir. Fins ara l’Ajuntament ha parlat de 47 milions, només com a estimació, i només per la part que aporta el consistori. La construcció de la residència i escola, a càrrec del govern català, haurà de ser assumida pel pressupost de la Generalitat.

El pressupost és encara indefinit, de la mateixa manera que ho és el calendari. El concurs que s’ha tancat ara s’havia de resoldre al març, però la Covid-19 ho va fer endarrerir. Ara s’espera que fins que acabi el mandat, el 2022, es redactin els projectes definitius i es facin les reformes urbanístiques corresponents per tal que les obres es puguin iniciar a partir del 2023, amb el nou mandat.

El fet que el concurs es plantegés abans de la crisi sanitària obligarà a incloure algunes modificacions en el projecte definitiu que s’executarà per adaptar-lo a la nova situació econòmica i social, segons va advertir la tinenta d’alcaldia Sanz.

Fer caure els murs abans de començar les obres

Barcelona podria viure ben aviat una nova edició del celebradíssim episodi conegut com “abajo las murallas”, quan aquest crit ciutadà es va convertir a mitjans del segle XIX en la realitat de veure enderrocar els murs que empresonaven l’antiga ciutat, abans de créixer amb el nou Eixample. Els nous murs a enderrocar seran els del perímetre de la presó Model i l’objectiu de l’Ajuntament és executar-ho abans que es comenci la transformació a fons de tot l’antic recinte penitenciari. Enderrocant els murs es vol guanyar espai d’oci per als ciutadans, en un moment en què disposar de més espai públic per poder fer efectiva la distància social és més necessari que mai. Janet Sanz va explicar que s’està avaluant aquesta possibilitat d’avançar l’enderroc dels murs, però no va precisar més. De moment s’està duent a terme un treball previ, consistent en una auditoria de les façanes i elements exteriors per determinar el nivell de risc en cas que l’espai quedés alliberat i els ciutadans poguessin transitar lliurement pels patis que havien estat zona d’esbarjo dels presos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona