Societat

Curs de 20 hores per als diables que manipulen els petards

A l'octubre es formaran 1.500 responsables de colla que s'encarregaran d'ensenyar els membres del seu grup que manipulen foc

Els cursos seran teoricopràctics i tindran una part virtual i una de presencial

Fer colzes per ser diable. I és que el nou decret sobre pirotècnia de l'estat estableix que el novembre del 2011 és la data límit perquè els responsables de colla, i també els diables que dirigeixen les actuacions amb foc, cursin una titulació que els acrediti com a aptes per als correfocs i la manipulació dels petards.

De moment ja s'estan escalfant motors i a final d'octubre està previst que comenci la formació per a 1.500 responsables de colla de tot Catalunya. Abans, però, el dia 2 es farà una prova pilot amb 100 responsables per donar el vistiplau a la metodologia del curs. En aquest cas, hi haurà dos tipus de formació, una per als responsables de colla, que han de ser més grans de 18 anys i són els qui tenen un domini més gran a l'hora de fer anar els petards, i una altra per als diables, que formen part del grup de foc, i que tindran com a mestres els responsables pirotècnics.

Encara que la formació d'uns i altres sigui teoricopràctica, hi haurà algunes diferències en l'enfocament dels continguts. Així, els responsables de colla rebran uns coneixements més aprofundits sobre la manipulació dels petards, i també se'ls parlarà de la responsabilitat que requereix manipular pirotècnia i de la importància de conèixer l'aplicació del nou decret

Aquesta formació, que durarà un total de 20 hores, constarà d'una part virtual de 10 hores vinculada al programa de formació i de 10 hores presencials. En canvi, als diables se'ls farà un curs presencial, on se'ls ensenyarà a manipular els petards, i per tant les sessions seran més aviat pràctiques i adaptades a cada colla, encara que també tindran material de suport en una pàgina web. Amb tot, encara no s'ha establert la quantitat d'hores que necessitaran per a una bona formació.

Aquests cursos s'han impulsat des del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i compten amb la participació de la Delegació del govern de l'Estat, la Federació de Diables i Dimonis, l'Agrupació de Bestiari Festiu i Popular, i el Departament d'Interior.

A més de vetllar per la seguretat dels alumnes, els cursos han estat una manera d'homogeneïtzar les colles i formalitzar el que ja es feia, i és que els responsables ja ensenyaven als seus diables com s'havia de manipular el foc. Després d'una primera tongada de formació, s'establirà un reglament, perquè tots els qui vulguin ser part activa d'un correfoc puguin fer-ho.

LA XIFRA

300
colles de diables
hi ha a Catalunya i la majoria formen part de la Federació de Diables i Dimonis.

El polèmic decret del foc

El 4 de gener passat va entrar en vigor la directiva europea que regula les festes del foc, però a Catalunya la norma no va tenir efecte. I és que no es va aplicar perquè es va entrar en un procés d'adaptació per poder mantenir, encara que amb algunes modificacions, les festes populars del país que tenen el foc com a protagonista.

Així doncs, el govern català, d'acord amb l'espanyol, a través d'una proposta que van fer arribar a la Unió Europea, va demanar més permissivitat per no posar en perill festes tan arrelades com la Patum de Berga o els correfocs.

De fet, la directiva europea era molt estricta perquè limitava l'ús dels artificis pirotècnics sense distingir entre l'ús privat del foc i l'ús popular i festiu. De manera que prohibia que els menors de 12 anys tinguessin accés als explosius. La norma de la UE també obligava a deixar una distància de seguretat mínima de 15 metres entre la pirotècnia i el públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.