Societat

S’han de tornar 4,6 milions en multes de l’estat d’alarma

El govern habilitarà al desembre un formulari electrònic per retornar l’import de 24.000 sancions pagades

El govern preveu fer a finals de gener un pagament massiu per tornar els 4,6 milions cobrats en multes per incompliments de les restriccions del primer estat d’alarma, multes que el Tribunal Constitucional ha considerat inconstitucionals. El Departament d’Interior comptabilitza al voltant de 24.000 sancions econòmiques que els ciutadans que van ser multats van fer efectives i els diners de les quals els han de ser retornats.

Segons fonts del departament, el sistema de pagament habitual de multes no reté la informació de les dades bancàries dels infractors, de manera que els sancionats del març al juny del 2020 per incompliment de les restriccions hauran de fer arribar de nou a l’administració els seus números de compte bancari.

Rebre aquesta informació de cadascun i fer el pagament un a un requeriria destinar recursos humans i tècnics durant un temps indefinit i els responsables del departament han optat per gestionar conjuntament totes les demandes. Per això, a mitjan desembre s’habilitarà un formulari electrònic perquè puguin fer arribar a l’administració les dades bancàries i l’import de les multes –el mateix web verificarà que les peticions i les persones corresponen a la identitat dels multats. El termini del primer estat d’alarma decretat pel govern espanyol va anar del 20 de març al 20 de juny de l’any passat, tres mesos en els quals el Departament d’Interior va tramitar fins a 143.000 multes relacionades amb incompliments de les restriccions. D’aquestes, els infractors van arribar a pagar l’import d’unes 24.000 sancions, xifra propera a un 17% del total.

Confinament i ús de la mascareta

Les principals infraccions sancionades pels Mossos d’Esquadra i les policies municipals durant les restriccions del primer estat d’alarma van ser el trencament del confinament i la falta d’ús de la mascareta, segons Interior. Incomplir el confinament nocturn va ser un dels principals motius de sanció durant aquells tres mesos. Tot i que es van tramitar dins de termini 143.000 multes de 170.000 posades, el col·lapse dels primers mesos va fer que moltes sancions es notifiquessin poc abans de prescriure. Per obrir el formulari electrònic de retorn dels imports el govern aprovarà els pròxims quinze dies una resolució que tancarà els expedients oberts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena