Societat

QUIM ROCA

ALCALDE DE SANT GREGORI (JUNTS)

Caminant cap a un model més sostenible

L’Ajuntament de Sant Gregori estrena el porta a porta, instal·larà plaques fotovoltaiques en tots els equipaments i construeix l’inici del carril bici fins a Girona

Projecta un centre de dia

Per Roca, en pocs anys hi haurà molts canvis després de mandats amb inversions sostingudes
L’augment de robatoris de bicis ha fet avançar els plans: el 2022 ja hi haurà dos vigilants municipals

La cita és a les deu del matí a l’ajuntament de Sant Gregori, a l’avinguda de Girona. L’alcalde atén una trucada al seu despatx i em convida a fer el cafè mentre esperem el fotògraf. Serem dos Quims i un Jordi. La passejada amb l’alcalde, Quim Roca i Ventura (Junts), comença al bar del centre cívic, als baixos de l’edifici del casal de gent gran Sant Grau.

Acordem les parades i anem primer a l’espai La Pineda, on hi ha l’edifici cultural que duu el mateix nom, la piscina, pistes de tennis i un ampli parc. L’equip de govern (vuit regidors d’onze) hi ha arreglat camins perquè la gent amb mobilitat reduïda pugui passejar-hi sense dificultat. A prop del torrent Vidal, la riera de Llémena va pujar de manera brusca pel temporal Glòria del mes de gener del 2020 i va obligar a reparar-hi una barana de fusta. El temporal i la covid han obligat a fer canvis des del 2019.

Roca, alcalde des del juliol del 2013, recorda com va afectar el Glòria. “El fet de tenir el Ter tan a prop i la riera de Llémena va fer que es desbordessin en alguns moments. No va afectar la població i ni hem de lamentar danys personals. Però hi va haver molts camins i zones malmeses.” Som al camí ral de la vall de Llémena, i des d’aquí podem anar cap a l’església de Santa Afra i a Sant Martí de Llémena, un dels municipis de la mancomunitat amb el mateix nom. Sant Gregori, amb 3.928 habitants (dades de l’Idescat del 2020), n’és la població més gran, però també hi ha Canet d’Adri i Sant Aniol de Finestres.

Molt a prop de la riera, hi ha el local municipal Les Bigues (una antiga fàbrica de bigues, justament). Des d’aquí, tècnics municipals organitzen tallers a prop de la riera, com caixes niu i anellament d’aus. És també la seu de l’associació de caçadors.

A prop de la plaça Miquel Martí i Pol, la segona parada, l’Ajuntament hi construirà un centre de dia. Serà en un terreny a tocar de l’església nova. El consistori vendrà terreny municipal per fer l’obra. L’equipament donarà servei al municipi i als pobles de la vall, diu Roca, alcalde i edil de Governació, Hisenda, Esports, Comunicació, Seguretat i Protecció Civil.

La pandèmia de la covid ha endarrerit la tramitació del centre de dia i altres projectes, com ara la segona fase dels habitatges de protecció oficial a Can Serra (dotze pisos). “Vam haver de deixar tot el que teníem previst per atendre l’emergència sanitària”, recorda Roca, nascut a Sant Gregori el 1983. L’Ajuntament va haver de fer molta neteja d’espais i va comprar purificadors d’aire per a totes les aules de la llar d’infants, l’escola i l’institut, i per a equipaments com ara la biblioteca i el casal de la gent gran.

Durant la pandèmia, i encara ara, l’Ajuntament informa la ciutadania a través del web i el compte d’Instagram, afirma l’alcalde, graduat en comunicació per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Roca diu que la pandèmia “no ha acabat, però ens hi estem adaptant”. Superat l’equador del mandat, l’equip de govern ha “complert el 70% del programa”.

Una de les novetats per a l’any que ve serà l’estrena dels vigilants municipals. “No ens ho havíem plantejat aquest mandat, però a causa de la gran quantitat de robatoris de bicis que hi ha hagut des de la primavera i, sobretot, aquest estiu, ho hem hagut de fer.” Això demostra –diu Roca– capacitat d’adaptació. “Ho volíem fer més endavant, però és això: les coses van canviant i ens hi hem d’adaptar. De vegades, fem una planificació a principis de mandat, però en quatre anys les coses van canviant i ens hem d’anar movent. Hem de tenir aquesta capacitat. No ens podem encasellar en un programa de fa quatre anys, i més en uns temps tan canviants.”

A mitjan any que ve, es començarà amb dos vigilants. Progressivament, s’ampliaria el cos per cobrir tot el dia “de seguida que es pugui”. L’índex de delictes no era elevat, explica l’alcalde, sobretot des que van instal·lar càmeres de lectura de matrícules de vehicles en el mandat anterior.

Des de fa cinc dies, a Sant Gregori han implementat el sistema de recollida porta a porta (PaP). El municipi està “estancat” en un 45% de reciclatge amb contenidors. L’alcalde explica que les directrius europees marquen que s’ha d’arribar al 55% el 2015. “Per això, hem de fer-ho pel planeta, per l’entorn natural i pel futur que volem deixar als nostres fills i als nostres nets.” El Consell Comarcal del Gironès –Roca n’és el president des del 2019– ha promogut el canvi i molts ajuntaments s’hi han apuntat. Aiguaviva i Campllong també s’hi estrenen aquest mes.

A Sant Gregori, un 84% dels habitatges faran el PaP i un 16%, sobretot als disseminats i els pobles, tindran una àrea tancada. “És un percentatge alt de porta a porta i òptim per aconseguir uns bons nivells.” D’àrees tancades, n’hi haurà a Constantins i a Ginestar, entre d'altres.

L’alcalde vincula el canvi en el model de la recollida de la brossa amb la mobilitat i el model energètic. Exposa, per exemple, que ja han començat a construir un carril bici que connectarà amb Girona. Ara fan la primera fase, des del nucli i fins al polígon de la Joeria. “Les últimes legislatures eren molt regulars i hi havia pocs canvis, o les inversions eren molt sostingudes. I ara fem molts canvis en pocs anys.”

El municipi també camina cap a la transició energètica. Els plans inclouen instal·lar plaques fotovoltaiques a tots els equipaments municipals. Ja n’hi ha a l’espai jove de Cal Bolet i a l’espai cultural La Pineda, la primera parada del passeig. “Ara també farem l’institut, l’escola i la llar d’infants.” Aquests equipaments tindran plaques l’any que ve, gràcies a una subvenció del pla únic d’obres i serveis (PUOSC) de la Generalitat. L’Ajuntament ha demanat fons europeus Next Generation (reactivació després de la pandèmia) per instal·lar plaques a l’edifici del consistori i al centre cívic. L’Ajuntament ha comprat dues furgonetes elèctriques per a la brigada i pretén que el futur vehicle dels vigilants també sigui un tot terreny elèctric.

En l’àmbit econòmic, moltes empreses s’han interessat per instal·lar-se al polígon de la Joeria. “En el tram que va des de l’autopista fins a l’actual polígon, hi ha una zona de camps que està qualificada com a industrial, pendent de desenvolupar-se. És a la Joeria sud. Allà hi ha més de 300.000 m². Per proximitat amb l’autopista, hi ha moltes empreses que s’hi han interessat. Hi ha serveis i seria una extensió de l’actual polígon. Si hi arriben noves empreses, voldria dir més ingressos i podríem créixer en inversions i serveis.” Roca també destaca que dues empreses del municipi, Manter-Arconvert i embotits Casademont, amplien instal·lacions.

L’última parada és un dels set pobles del municipi: Sant Medir. L’Ajuntament hi ha asfaltat el carrer que hi condueix i s’hi desenvoluparan tres parcel·les a prop de l’església i de l’antic monestir de Santa Maria de Cadins. Roca explica que volen fer-hi arribar l’aigua potable i instal·lar-hi un dipòsit perquè en cas de necessitat es connecti amb el de Cartellà. Sant Gregori està format per set pobles: Sant Gregori, Cartellà, Sant Medir, Constantins, Ginestar, Taialà i Domeny. En aquests dos últims pobles, hi ha una part que pertany a Girona.

Després de dues hores de volta –avui fa just set dies–, tornem al començament per acabar de parlar del municipi. És migdia i ja només som un Quim i un Jordi.

El centre i un dels set pobles

1. La primera parada és un lloc d’esbarjo i d’activitats esportives i culturals: l’espai La Pineda. A l’espai cultural amb el mateix nom ja hi ha plaques fotovoltaiques. 2. La segona parada és la plaça Miquel Martí i Pol. Pistes esportives, parc infantil i lloc per córrer. A tocar de l’església nova, hi ha projectat el centre de dia. 3. A Sant Medir s’acaba el recorregut. Encara no deu minuts en cotxe fins a un dels set pobles que formen el municipi de Sant Gregori, seu de moltes proves esportives. A Sant Medir, volen fer-hi arribar l’aigua potable i instal·lar-hi un dipòsit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona