Societat

L’Ajuntament de Girona anul·la la permuta per l’Arxiu Històric

El consistori revoca la cessió d’uns terrenys a Fontajau perquè l’Estat hi faci l’edifici i rebre a canvi l’antic convent de Sant Josep

L’equip de govern troba inadequada la fórmula jurídica del 2009

L’Ajuntament de Girona ha fet un canvi de rumb en el tramitació perquè es construeixi el nou edifici de l’Arxiu Històric de Girona. La junta de govern local del divendres 17 de desembre va iniciar el procediment per anul·lar la permuta acordada amb l’Estat el 2009. “Jurídicament no és la fórmula més favorable”, afirma el regidor de Cultura i vicealcalde, Quim Ayats (ERC).

Amb l’assessorament dels serveis jurídics municipals, l’equip de govern, de Junts i ERC, considera que ha de fer marxa enrere en aquella permuta. L’anul·lació obre una nova etapa en què caldrà valorar altres possibilitats i arribar a un acord amb l’Estat, explica Ayats.

El 2009, amb Anna Pagans (PSC) d’alcaldessa, el consistori gironí va arribar a un acord amb l’Estat per fer la permuta: cedia uns terrenys municipals al barri de Fontajau i, a canvi, el Ministeri de Cultura li donava l’edifici de l’antic convent de Sant Josep, al Barri Vell, la seu de l’Arxiu Històric de Girona.

Més de vuit milions

Fa dotze anys, CiU va criticar la permuta perquè considerava que els terrenys, els de Fontajau i el de l’edifici de Sant Josep, no tenien un valor equivalent. En aquell moment, la valoració dels terrenys de Fontajau, que ara són un aparcament, pujava a 8.361.270 euros i la que va fer l’Estat de Sant Josep, a 8.359.235 euros.

L’acord de la junta de govern del dia 17, presidida per Ayats, deixa sense efecte els acords de ple que significaven la desafectació dels terrenys de 6.506 m², i la posterior permuta. Els acords del 2009 eren del 12 de maig i el 8 de setembre.

Per raons diverses, la situació s’ha allargat més del compte. El 14 de desembre del 2020, tots els grups municipals, incloent-hi el de Cs, ara dissolt, van aprovar un text en què es reclamava trobar una sortida al bloqueig. Aquell dia, el PSC, que havia presentat la moció, va recordar que el gener del 2018 l’Estat havia registrat un esborrany de conveni a l’Ajuntament, però que no havia estat signat. La regidora Mònica Ferrer va explicar que l’Estat tenia “compromesos” 13,5 milions per l’edifici.

L’equip de govern gironí ha informat tots els grups en una comissió informativa fa quinze dies. El portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, critica la gestió municipal: “Ens preocupa que hagin trigat dotze anys a adonar-se que aquell acord no estava ben fet. És una prova més que el govern de Madrenas és lent i ineficaç.”

Mancances greus

L’Arxiu Històric és de cotitularitat de l’Estat i la Generalitat. Té mancances greus i està col·lapsat de documentació i hi falta espai per al dipòsit, segons fonts consultades. Inclou, entre altres, fons procedents de l’Estat a la demarcació de Girona, l’arxiu del Consell Comarcal del Gironès, l’arxiu de l’administració de la Generalitat a Girona i fons extraordinaris, siguin d’origen familiar o empresarial, entre d’altres. Joan Ferrer i Godoy és el director de l’Arxiu Històric.

LA DATA

17.12.21
Va ser
el dia que la junta de govern de l’Ajuntament va revocar l’acord de permuta amb l’Estat per l’arxiu de Girona.

LA FRASE

La fórmula establerta s’havia de deixar sense efecte perquè no és la més favorable
Quim Ayats
vicealcalde de girona (ERC)

LA XIFRA

6.506
fan els terrenys municipals de Fontajau, cedits el 2009 a l’Estat perquè s’hi fes l’Arxiu Històric de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva