Societat

Estat espanyol

Corrupció

El jutge del cas de les mascaretes retira els passaports als dos comissionistes

També els imposa la mesura cautelar de signar cada 15 dies al jutjat, tal com demanaven les acusacions populars

Medina confirma que va trucar al cosí de Martínez-Almeida per contactar amb l’Ajuntament

El jutge del cas de les mascaretes ha acordat retirar el passaport als empresaris Luis medina i Alberto Luceño i els ha imposat l’obligació de signar cada quinze dies al jutjat, tal com demanaven les acusacions populars. La Fiscalia no ha sol·licitat cap d’aquestes mesures cautelars.

Els dos investigats per la presumpta estafa a l’Ajuntament de Madrid en la venda de mascaretes, guants i tests d’antígens a l’inici de la pandèmia han declarat aquest dilluns per primera vegada davant el jutge Adolfo Carretero, com a investigats per la presumpta comissió de delictes d’estafa agreujada, falsedat documental i blanqueig de capitals, a més d’aixecament de béns en el cas de Medina.

La causa investiga les irregularitats en aquests contractes, davant les sospites que els dos empresaris van inflar els preus per embutxacar-se 6,6 milions de dòlars de comissions en tres contractes pels quals l’Ajuntament va pagar 11,9.

Medina ha declarat durant poc més de mitja hora, i Luceño durant uns 25 minuts. Tots dos han contestat únicament les preguntes del jutge i i dels seus propis advocats, segons han explicat fonts jurídiques a Efe.

Després d’escoltar la seva declaració, el jutge ha decidit adoptar les dues mesures cautelars que demanades per les acusacions populars exercides pels partits Más Madrid i Podem. El PSOE només havia demanat la retirada del passaport.

Ni la fiscalia ni l’Ajuntament de Madrid han sol·licitat cap mesura cautelar.

El jutge ha dictat una resolució que no ha pogut notificar a totes les parts, ja que els lletrats del consistori i el fiscal no estaven presents al jutjat quan ha acabat de redactar-lo, segons han detallat fonts jurídiques.


Medina confirma que va trucar al cosí de l’alcalde
Luis Medina ha confirmat aquest dilluns davant l’instructor de la causa que ell trucar a un cosí de l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, per contactar amb el consistori de cara a possibles contractes per al proveïment de material sanitari en les primeres setmanes de pandèmia.

En la mateixa línia que en la seva declaració a la fiscalia Anticorrupció, tots dos han defensat que van cobrar la comissió que va establir el responsable de l’empresa malaia Leno, San Chin Choon, perquè eren agents d’aquesta firma.

L’empresari ha relatat que va saber que Luceño podria portar material de la Xina, i ell va intentar contactar amb el consistori per ajudar. És per això que va parlar amb la directora de la seva antiga universitat, la qual, segons ell, li va donar el telèfon del cosí de l’alcalde.

Avui ha explicat que en aquell moment va trucar a aquest familiar de Martínez-Almeida, i aquest li va donar el telèfon d’Elena Collado, la coordinadora de Pressupostos i Recursos Humans del consistori, amb la qual finalment es van tancar els contractes que s’investiguen.  Davant la Fiscalia, Medina va declarar que només havia escrit al “germà” de l’alcalde, Carlos, en una referència errònia al familiar.

De la seva banda, segons altres fonts presents en la declaració, Luceño ha subratllat que aquest va ser el seu primer negoci amb l’empresa Leno i ha assegurat que el responsable d’aquesta, San Chin Choon, declararà davant la justícia madrilenya.

Luceño ha dipositat diversos rellotges d’alta gamma al jutjat per sumar a la fiança que haurà d’aportar per les seves possibles responsabilitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona