Societat

L’1-O del 2017 fa canviar les reunions de seguretat a Salt

L’equip de govern s’absté de convidar la Policía Nacional i la Guàrdia Civil: “Aquell dia van canviar moltes coses”

No convoca les juntes locals i hi ha reunions setmanals entre la policia i els Mossos

L’Ajuntament de Salt ha deixat de convocar les juntes locals de seguretat amb tots els cossos de l’Estat, incloent-hi la Policía Nacional i la Guàrdia Civil. Coincidint amb el referèndum de l’1 d’octubre del 2017, l’equip de govern, d’ERC i Junts, s’absté de convidar els cossos de seguretat espanyols en les taules de coordinació, que ja no es fan. “Aquell dia van canviar moltes coses i va generar emocionalment una sèrie de sentiments”, assenyala el regidor de Seguretat, Toni Vidal (ERC).

L’Ajuntament desvincula una decisió política de la part operativa. Vidal diu que la relació amb tots els cossos policials, incloent-hi la Guàrdia Civil i la Policía Nacional, és “cordial” i que la policia local, per exemple, treballa amb la resta de cossos. Així, hi ha dispositius en estrangeria o per controlar algunes activitats en què treballen, coordinadament, la Policía Nacional i la policia local, que és el cos que té control de les imatges de seguretat del municipi.

Des que ERC encapçala l’equip de govern, el 2015, i fins a l’octubre del 2017, sí que hi va haver juntes locals de seguretat amb els representants de tots els cossos, però el que va passar fa cinc anys, amb la violència policial contra els votants del referèndum, va ser un punt d’inflexió.

Ara els comandaments dels Mossos d’Esquadra i de la policia local, que comparteixen comissaria des de fa més de vuit anys, es reuneixen setmanalment per qüestions de seguretat ciutadana. En una trobada recent, hi ha hagut responsables dels Bombers.

“No hi ha direcció”

El portaveu del PSC, Joan Martín, discrepa de la decisió de no convocar els cossos de seguretat de l’Estat o els responsables del govern espanyol a Girona per coordinar-se. “No hi ha una direcció política en seguretat.”

Martín recorda que Salt està obligat “per llei” a convocar la junta de seguretat “en sessió ordinària i amb caràcter trimestral”, segons l’article 9 de la llei d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya.

LA FRASE

Una cosa és la part operativa i l’altra, la política: entre tots els cossos hi ha relació cordial i coordinació
Toni Vidal
regidor de seguretat de salt

Un 63% més de furts, la majoria en un negoci

En l’últim ple, el portaveu del PSC, Joan Martín, va alertar de l’increment de furts al poble. Segons dades del ministeri, entre el gener i el juny n’hi ha hagut 362, un 63% més que en el mateix període del 2021 (222). La majoria han estat en un negoci que ha obert fa poc i que denuncia qualsevol incident, diu Vidal. Si mirem altres ciutats gironines, a Olot, l’augment ha estat del 28%: 133 aquest any i 105 l’any passat. A Lloret, han passat de 160 a 362, és a dir, hi ha hagut un augment del 126%. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) del 2021, Lloret té 38.402 habitants, Olot 36.299 i Salt 32.230.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona