Societat

Les universitats rebran més de 1.000 milions

Millorar plantilles i edificis són els principals objectius de Nadal

Cambray diu que hi haurà més mestres que mai

Just abans de la crisi del 2008 el finançament de la Generalitat a les universitats públiques superava els 900 milions d’euros. Les retallades van fer baixar el finançament per sota dels 700 milions, el que ha posat les universitats en una difícil situació, i en els últims temps ha anat remuntant fins a situar-se en els 980 milions. Aquest any, per primer cop, el finançament públic arribarà als 1.072 milions –hi haurà, a més, 122 milions per als centres de recerca–. “La crisi va situar el sistema en una posició d’infrafinançament”, va explicar ahir el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, a la comissió parlamentària, en què va desgranar el pressupost de 1.620 milions. La prioritat del pressupost serà rehabilitar els edificis universitaris –“no hi ha disposició per fer edificis nous”, va lamentar Nadal– i rejovenir i estabilitzar plantilles. Hi haurà 15 milions per transformar falsos associats en lectors, una xifra que es vol consolidar en propers exercicis.

Nadal va destacar també els 138 milions per atreure i retenir talent. D’altra banda, el pla d’enfortiment del català estarà dotat amb 9 milions. El PSC i els comuns es van mostrar igualment satisfets amb uns comptes que aposten “per la generació i transferència del coneixement”, segons la socialista Alícia Romero, mentre que altres partits van criticar que són insuficients per reduir la precarietat.

També van qüestionar el pressupost d’Educació, qualificats per Josep Gonzàlez-Cambray com els més expansius de la història. El conseller va posar l’accent en la transformació del sistema que propiciaran els 6.825 milions, “amb més mestres que mai i una ràtio més baixa”. L’aposta per l’FP amb més i millor oferta, la reducció de la segregació i el treball per millorar l’escola inclusiva i l’equitat són els principals eixos del pressupost d’Educació. El diputat de Junts Francesc Ten va afirmar que Educació impulsa “unes transformacions sobtades i mal comunicades”, una insuficient partida per evitar la segregació i una manca de millores laborals dels treballadors, entre d’altres.

Verge reivindica els comptes com a escut antifeixista

Rosa M. Bravo

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va reivindicar ahir que el pressupost del 2023 per al departament que dirigeix és un “escut antifeixista” per “plantar cara a les expressions d’odi”. Els 116 milions representen un increment del 27% respecte del 2022, i la partida que més creix és la de 38,5 milions destinada a polítiques contra les violències masclistes, un 26% més. D’aquests, 23,1 milions es destinaran a millorar els serveis d’atenció a les violències masclistes, amb més professionals especialitzats i amb millors condicions laborals. També es potenciarà la nova línia d’atenció telefònica i el Servei d’Intervenció en Crisi, amb atenció psicològica les 24 hores a tot Catalunya.

Per la seva banda, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va assegurar que els 1.412 milions del seu departament permetran tenir cura del medi i alhora potenciar el sector primari. Els principals objectius, va explicar, passen per “posar el país al dia” en matèria de transició energètica, revertir la pèrdua de biodiversitat i degradació d’ecosistemes, garantir l’accés a una alimentació i de qualitat, i també aconseguir que qui treballa la terra es guanyi bé la vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona