Societat

Mútua Terrassa facilitarà 18.250 àpats anuals d’excedents a entitats socials

És el primer hospital universitari que s’adhereix al projecte Recooperem del Consell Comarcal per evitar el malbaratament alimentari

L’Hospital Universitari MútuaTerrassa s’ha adherit avui al projecte Recooperem impulsat pel consell Comarcal del Vallès Occidental amb el compromís de facilitar cada any 18.250 noves racions cada anys dels excedents dels àpats del seu menjador a diverses entitats socials perquè es puguin distribuir a col·lectius vulnerables. És el primer hospital que ho fa i MútuaTerrassa preveu facilitar una mitjana de 15 quilos d’excedent alimentari per dia feiner, que equivalen a 73 racions diàries per ser redistribuïdes i que es corresponen amb un 3,2% d’excedent sobre la producció tota. En termes anuals, aquestes xifres impliquen posar a disposició de la comunitat 18.250 noves racions cada any i un total de 3.750 quilos de residus de matèria orgànica estalviats anualment.

Aquest migdia s’ha presentat l’adhesió a la iniciativa amb la participació del president de l’entitat, Antoni Abad; el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez; el director de Compromís Verd de MútuaTerrassa, Josep Rull i la gerent del Consell Comarcal, Núria Carrés.

El projecte Recooperem va néixer el 2014 per impulsar la sostenibilitat alimentària prevenint les pèrdues i el malbaratament alimentari, a més d’evitar la generació de residus, impulsar la cohesió social i la igualtat al Vallès Occidental. Amb la recollida d’aliments a les cuines d’escoles i empreses adherides es creen nous models de circularitat dels residus i dels aliments. Actualment compta amb 56 centres de producció actius: 50 escoles, quatre empreses i un hospital i també amb la participació de 18 empreses de restauració i 13 entitats socials. Des de 2019 s’han recuperat 36.818 àpats i s’ha arribat a 1.503 famílies beneficiades.

Un cop acabat el servei diari del menjador, el menjar disponible apte pel consum es prepara com a àpats complerts en uns tapers facilitats pels ens comarcals. L’aliment cuinat que no ha estat servit, i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant –aliment, quantitat i data de congelació– i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de dos mesos si es conserven congelats.

Posteriorment es recullen els àpats i es reparteixen entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies amb pobresa energètica, gent gran que viu sola o amb infants a càrrec. Amb aquests àpats es garanteix que les entitats puguin comptar també amb aliments cuinats segurs i de qualitat, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

La iniciativa va rebre l’any passat una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) de 50.000 euros per a diferents accions a desenvolupar fins el 2024.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona