Societat

Ripoll

Usuaris de la Fundació MAP i reconeguts artistes, junts en el projecte Les Retallables

Els àlbums de retallables per vestir figures humanes que dècades enrere es trobaven a totes les llibreries i quioscos d’arreu són l’eix d’un projecte impulsat per la Fundació MAP de Ripoll que han desenvolupat conjuntament persones amb discapacitat d’aquesta fundació i tretze artistes reconeguts. En concret, es tracta dels artistes Eudald Alabau, Domènec Batalla, Ester Baulida, Ralph Bernabei, Montse Barros, Jordi Canudas, Joana Cera, Carles Delclaux, Joan Descarga, Ignasi Esteve, Assumpció Mateu, Àlex Nogué i Mercè Seoane.

Les Retallables s’ha creat utilitzant un vestuari de mida natural fet seguint els patrons estètics dels àlbums de retallar, una part del qual és el que forma part de l’exposició. Paral·lelament, els artistes citats han creat els rostres que completen la proposta. Eudald Alabau (1950, Ripoll), artista i escultor, ha adaptat l’estètica dels quaderns originals, actualitzant la tipologia del rostre; Domènec Batalla (1944), pintor i escultor establert a Ripoll, ha creat una cara amb colors blaus i roses de ressonàncies surrealistes; Ester Baulida (Girona, 1962), artista, dibuixant i docent, ha presentat una cara formada per uns ulls sota uns cabells que fa voleiar el vent, i Ralph Bernabei (artista nascut a Nova York i empordanès d’adopció) n’ha creat una amb pinzellades aleatòries amb vermells i blancs.

A més, Montse Barros (pintora i educadora de Ripoll) ha creat una cara abstracta; Jordi Canudas (Barcelona, 1975), artista i dissenyador amb estudis a Londres i Barcelona, ha elaborat una pissarra en forma de rostre; Joana Cera (Barcelona, 1965), escultora, n’ha creat un amb pedra de pissarra; Carles Delclaux (Sant Cugat del Vallès, 1951), artista tèxtil, una de cotó i jute; Joan Descarga (Barcelona, 1947), pintor, un rostre sota un burca blau; Ignasi Esteve (Girona, 1963), pintor i paisatgista, un rostre de blaus i taronges; Assumpció Mateu (Girona, 1952), artista catalana, pintora i gravadora, un de colors terra i blaus amb elements de plàstic; Àlex Nogué (Hostalets d’en Bas, 1953), artista visual i dibuixant, ha presentat un cap minimalista blau, i, finalment, Mercè Seoane (Ripoll, 1970), dibuix, pintura i retrat, ha aportat un rostre tapat per un altre rostre igual.

Les Retallables s’ha generat a l’espai anomenat Atrezzo i el projecte s’ha dut a terme amb el suport i la iniciativa dels Amics del Museu d’Art de Girona (AMDA). L’objectiu és apropar diferents sectors de la societat a través d’un treball elaborat des de dues posicions creatives aparentment diferents, la dels artistes i la de les persones ateses a la Fundació MAP, que en aquesta exposició s’uneixen com una manifestació de la desitjada inclusió.

L’entitat treballa, sense ànim de lucre, per oferir suports perquè les persones amb discapacitat o en situacions de vulnerabilitat al Ripollès gaudeixin de les mateixes oportunitats per desenvolupar una vida plena, autònoma i inclusiva. L’any 2022 va donar atenció a 834 persones i va disposar de 339 treballadors, 172 dels quals amb certificat de discapacitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona