Societat

Una dotzena d’entitats socials convoquen una cimera per la sequera el 6 de maig

Critiquen “el fracàs” de la impulsada pel govern i lamenten que la classe política “no estigui a l’alçada”

Després de constatar “el fracàs de la que va impulsar el Govern” fa dues setmanes, una dotzena d’entitats ecologistes i socials han decidit no quedar-se de braços creuats i han convocat una cimera social per tractar el tema de la sequera. Serà el sis de maig i esperen que serveixi per aportar solucions i que de la trobada surti un document amb propostes concretes per afrontar la situació actual. Els impulsors de la trobada consideren que la classe política catalana “no ha estat a l’alçada” de la “greu situació de sequera i escassetat hídrica que pateix el país”, els hi han retret que facin un “ús partidista” de la problemàtica i insisteixen que és “imprescindible” que el debat “no es limiti a les sancions”.

Una de les entitats, Aigua és Vida, ha criticat la “la falta de consideració de l’executiu català envers les organitzacions socials i tots els actors”, per no haver-los convidat a participar en un “debat real” per definir una estratègia conjunta que serveixi per fer front a la sequera.

A través d’un comunicat, l’entitat ecologista carrega contra el govern i la classe política i asseguren que el debat “ha d’abordar les causes profundes de la sequera i les palanques que ens permetin garantir l’aigua per als rius i les persones”. També insisteixen en abordar quin model de consum i ús d’aigua ha de tenir Catalunya, així com la gestió i la contenció de la demanda. Alhora, posen l’accent en qüestions com la diversificació de les fonts d’abastament i la governança de la gestió de l’aigua.

L’entitat ha demanat amb urgència una major transparència en l’aplicació del decret de sequera, accés a la informació i espais de coproducció amb els moviments socials i ambientals en defensa de l’aigua.

Les entitats convocants de la Cimera Social per la Sequera són: Aigua és Vida, Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Plataforma en Defensa de l’Ebre, Grup de Defensa del Ter, Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica a l’AMB, Aigua és Vida Girona, Taula del Llobregat, Taula de l’Aigua Terrassa.

D’altra banda, Ecololisets en Acció ha reclamat una acció urgent dels ajuntaments del Baix Llobregat, ja que, asseguren, únicament quatre han presentat un pla contra la sequera.

L’anomenada “cimera de l’aigua” convocada pel president Pere Aragonès es va celebrar el passat 31 de març. S’havien de consensuar una sèrie de mesures per fer front a la sequera, però després de quatre hores de discussió a porta tancada, govern i oposició no van aconseguir consensuar un acord. El motiu: les discrepàncies pel règim de sancions als ajuntaments que figura en el decret convalidat pel Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia