Societat

500 farmacèutics de la demarcació de Lleida es formaran sobre productes menstruals reutilitzables

Unes 115.000 dones del territori es poden beneficiar de la iniciativa

Es vol reforçar les competències del personal a l’hora d’oferir informació sobre la menstruació i distribuir gratuïtament els productes

El Departament d’Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han celebrat aquest dilluns la primera formació sobre drets sexuals i reproductius, equitat menstrual i productes menstruals reutilitzables adreçada a farmacèutics de la demarcació de Lleida. La sessió ha comptat amb una setantena de professionals i es preveu formar-ne més de mig miler al territori. L’objectiu d’això és reforçar les competències del personal farmacèutic a l’hora d’oferir informació sobre la menstruació i distribuir gratuïtament els productes que el Govern els facilitarà. Unes 115.300 dones de les terres de Lleida es poden beneficiar d’aquesta iniciativa.

Durant el primer trimestre de 2024, les farmàcies seran les encarregades de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones i persones menstruants de Catalunya. Es tracta d’una mesura inèdita a nivell internacional que té per objectiu garantir el dret a l’equitat menstrual i permetrà escollir entre una copa, unes calces menstruals o compreses de tela, segons la preferència, a través d’un codi QR que es podrà trobar dins l’aplicació La Meva Salut. Es calcula que podran acollir-se a aquesta mesura al voltant de 2,5 milions de dones, de les quals 115.200 són de Lleida, en edats compreses entre els 10 i els 60 anys (encara que el servei s’oferirà també als casos que s’escapin d’aquesta forquilla d’edat).

La jornada formativa té l’objectiu de donar a conèixer el funcionament de la distribució dels productes, resoldre dubtes i reforçar les competències del personal farmacèutic a l’hora d’oferir informació sobre la menstruació, el cicle menstrual i la tria d’aquests elements.

La primera sessió al territori lleidatà ha comptat amb l’assistència d’una setantena de farmacèutics de la demarcació així com de la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés; la directora de l’Institut Català de les Dones, Èlia Soriano; les directores dels serveis territorials d’Igualtat i Feminismes a la demarcació, Elena Fuses i Mireia Guivernau, i la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Lleida, Maria Enrique-Tarancón Delmàs.

Montse Bergés ha explicat que el projecte vol servir per “acabar amb una injustícia de la qual se n’ha parlat tota la vida, però sense haver-se-n’hi donat solucions, com és la de la discriminació que suposa per a les dones el cost dels productes relacionats amb la cura menstrual”.

Les formacions van arrencar el passat 27 d’octubre a Barcelona i properament aquestes jornades presencials es replicaran als Col·legis Farmacèutics de Tarragona, Girona, a la ciutat de Tortosa, i es continuarà la formació en format en línia. Es preveu que es puguin arribar a formar 11.600 farmacèutics i farmacèutiques de tota Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet