Societat

Els 85.000 damnificats pel sisme de Perú esperen ajuda

Hi ha zones del país incomunicades, on encara no se sap quin ha estat el nivell de destrucció ni si hi ha molts morts

A un Pisco totalment desolat ha començat a arribar l’ajuda humanitària per continuar les tasques de desenrunament, intentar trobar més supervivents i per permetre que els que s’han quedat sense casa tinguin accés a medicaments, menjar i un lloc per aixoplugar-se. El balanç del violent terratrèmol de 8 graus que dimecres va afectar la costa sud del Perú va pujar ahir a 510 morts, 1.500 ferits i 85.000 damnificats. L’Institut de Defensa Civil va informar que 16.669 habitatges han quedat destruïts a les regions d’Ica, Lima, Junín i Huancavelica.

Tot i que la destrucció, la pèrdua de vides humanes i el patiment s’extén a diferents regions del sud del Perú, Pisco, la ciutat costanera a uns 300 quilòmetres al sud de Lima, ha estat la zona més afectada i ahir continuava sense llum. De nit, la ciutat es converteix en un seguit de carrers plens de runa, amb milers de persones dormint al ras abrigats amb mantes i il·luminades per fogueres que es troben de tant en tant en algunes cantonades.

Es calcula que més de 25.000 damnificats sobreviuen als carrers i que moltes famílies van fugir i es van refugiar als turons del voltant de Pisco atemorits per l’alerta de tsunami que finalment no es va produir. “Entre la boira vam sortir de casa amb tot el que vam poder agafar per abrigar-nos i vam caminar tota la nit cap als turons que estaven plens de gent”, ha recordat Palmiña Panduro, de 39 anys, que va marxar amb els tres fills. “Ara no sabem què fer”, es lamenta desesperada.

Els esforços es destinen encara a intentar trobar supervivents entre la destrucció i a fer arribar aigua i aliments als damnificats. El president del consell de ministres, Jorge del Castillo, va reconèixer endarreriments en el repartiment de l’ajuda i ho va atribuir a la destrucció de les carreteres, sobretot la Panamerica Sud, que és el gran eix que creua el país.

Perquè sigui ràpida, l’ajuda ha d’arribar amb avió i més de 35 vols ja van dur a Pisco unes quatre tones d’aliments, 300 llits, 200 matalassos, 1.200 mantes i 650 productes d’higiene personal.

Esperances
“Va ser un moment indescriptible. Casa meva es movia com una onada i quan vaig veure el que havia passat va ser la impressió més gran de la meva vida. Vaig cridar com un boig. Només veia gent plorant, mort i desolació”, ha relatat l’alcalde de Pisco, Juan Mendoza, que va perdre la seva germana gran durant el terratrèmol. L’alcalde encara té esperances de trobar gent amb vida entre la runa, sobretot a l’església de San Clemente, en un hotel i en dos edificis que hi ha a la vora.

Hi ha zones del país incomunicades, on encara no se sap quin ha estat el nivell de destrucció ni si hi ha moltes víctimes mortals.

43.000 peruans catalans
La vicecònsol del Perú a Catalunya, Elizabeth González, ha explicat que a Catalunya hi ha uns 43.000 peruans que viuen sobretot a Barcelona, Tarragona i Girona. La majoria són originaris del nord del país, on el terratrèmol no ha afectat. Un peruà instal·lat a Catalunya ha perdut un familiar en la catàstrofe.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.