Societat

SOCIETAT

Segona esbroncada per l’IBI a Pineda

La segona de les manifestacions ciutadanes en contra de l’augment del 25% de l’IBI a Pineda ha tingut més ressò que la setmana passada. Unes 200 persones s’han tornat a citar aquesta tarda a la plaça de Catalunya, davant de l’Ajuntament, aprofitant que s’hi celebrava el ple municipal. La concentració, organitzada pel col·lectiu Estel Groc, ha fet sonar xiulets i cassoles i ha llençat proclames contra una pujada d’impostos que els seus integrants consideren “injusta, desproporcionada i que afectarà de ple les persones més vulnerables”. Els crits contra l’alcalde, Xavier Amor, demanant la seva dimissió, han precedit la lectura d’un manifest on, tot i reconèixer que un cop aprovades les ordenances fiscals ja no es pot tirar enrere la pujada de l’IBI, els manifestants han volgut “donar un toc d’atenció” a un govern local “que no té en compte les dificultats econòmiques de moltes famílies”. Al voltant de les cinc de la tarda una nombrosa representació dels manifestants ha pujat fins a la sala de plens amb la intenció de traslladar les seves queixes de viva veu. No ha pogut ser així, perquè tal i com els ha informat el mateix alcalde, el Reglament Orgànic Municipal (ROM) de Pineda no permet la intervenció directa de la ciutadania que ha de vehicular les seves preguntes a través dels grups de l’oposició. La negativa a ser escoltats ha provocat alguns moments de tensió entre els veïns que han tornat a xiular i a escridassar Xavier Amor. La situació, però, no ha anat a més.

Des de l’oposició, ERC ha reclamat una revisió del ROM per permetre que els ciutadans puguin fer ús de la paraula en els plens. La regidora Mònica Palacín ha arrencat el compromís de l’alcalde per treballar en aquest sentit. La intervenció més aplaudida, però, ha estat la de la regidora de Junts, Noemí Llorens, que ha posat números sobre la taula en relació a l’increment de l’IBI i ha arrencat l’aplaudiment generalitzat del públic. En concret, Llorens ha explicat que l’IBI urbà recaptat del 2023 pujava 9,2 milions d’euros i la previsió del 2024 s’establia en 11,7 milions. “Parlem de les ajudes que proclama el govern local per afrontar l’increment? El 2023 es van donar només a 144 immobles per un valor de prop de 27.000 euros que suposa un 0,3 % del total recaptat l’any passat”, ha especificat i ha afegit que el 2022 –les dades del 2023 encara no es poden consultar– es van girar un total de 24.600 rebuts. “Les 144 ajudes que va donar l’Ajuntament per pagar l’IBI suposen un 0,6% del total dels rebuts”, ha incidit la regidora que ha acabat demanant a l’alcalde que “de la mateixa manera que s’ha apujat l’IBI un 25%, potser seria just augmentar el mateix percentatge les ajudes”. Xavier Amor ha acceptat estudiar la proposta i ha admès que al contrari que altres anys, s’han de buscar noves fórmules per poder atorgar ajudes a les famílies. “Aquí s’ajudarà a qui ho necessita realment, però a qui tingui molt de patrimoni, no”, ha matisat i ha tornat a repetir que el govern busca nous criteris “adaptats a la normativa” que permetin vincular rebaixes econòmiques al pagament de l’IBI. L’augment del 25%, el més alt que s’aplica en un municipi de Catalunya aquest 2024, ha encès els ànims en una ciutadania poc donada a sortir al carrer. Des del govern local s’ha defensat fins ara l’augment perquè durant set anys no s’han tocat els impostos i perquè calia recaptar més diners per poder mantenir els mateixos serveis “i no deixar a ningú enrere”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA