Societat

FIGUERES / BARCELONA

Homenatge a Pilar Heras per recordar el seu llegat en l’àmbit de la justícia

La tercera jornada en memòria de l’empordanesa Pilar Heras Trias, que va ser directora general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil entre els anys 2016 i 2019, avui al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) per recordar el seu llegat en l’àmbit de la justícia i més concretament en els camps de la perspectiva de gènere, la justícia comunitària i l’educació en l’execució.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González ha destacat el pas de Pilar Heras pel Departament de Justícia com un “exemple de treball constant per la reinserció dels i les joves sotmesos a mesures penals”. Ubasart ha remarcat que “en un context d’augment del populisme punitiu, els extremismes i la intolerància, la seva figura era un bocí d’esperança per a una societat millor.”

L’actual directora d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Gisela Torns, ha posat de relleu algunes de les moltes aportacions d’Heras, com ara la “responsabilitat de l’educador i educadora social i els professionals en la construcció de projectes i serveis o la necessitat d’entendre les diferències donant resposta a necessitats individuals en contextos complexos”. Per la seva banda, la seva germana, Xixón Heras, ha destacat el caràcter lluitador de Pilar Heras, qui sempre havia dit que “davant l’adversitat, cal tenir les idees clares”.

No hi ha faltat el rector de la UB, Joan Guàrdia i Olmos, ni tampoc la consellera de Territori, Ester Capella i Ferré, amb qui van coincidir quan Capella va ser consellera de Justícia. També han intervingut, entre d’altres, el secretari general del Departament de Justícia, Drets i Memòria, Jordi Martinoy; el secretari de Mesures Penals Alternatives, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó; la directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Encarna Bodelón; la magistrada del Jutjat de Menors número 5 de Barcelona, Núria Clèries, així com Natàlia Valenzuela, directora de la Fundació IRES i presidenta d’ECAS.

Llegat en la justícia

En la jornada d’avui s’ha abordat el llegat de Pilar Heras en la millora de l’execució penal des de l’acció pedagògica i política; s’ha projectat el vídeo testimonial “La vida després dels barrots”; s’ha dut a terme la taula d’experiències sota el títol l’”Enfortiment de l’acció socioeducativa, la coresponsabilitat i la perspectiva comunitària en l’execució penal i l’atenció a les víctimes” i s’ha acabat amb la taula rodona “Participació i llegat de Pilar Heras en l’àmbit de la justícia penal”.

Pilar Heras i Trias (Figueres 1954-Barcelona 2019) va ser doctora en Ciències de l’Educació i professora titular a la Universitat de Barcelona. El 2016 va ser nomenada directora general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil del Departament de Justícia, Drets i Memòria.

Anteriorment havia estat coordinadora del Grup de recerca de pedagogia social per a la inclusió i la cohesió social (GPS-UB). Durant la seva carrera va destacar-se pel disseny de mesures penals alternatives (MPA) i va publicar diversos treballs sobre reinserció social i laboral (2014, 2015, 2016), reinserció postpenitenciària (2015), justícia juvenil (2008), corresponsabilitat entre administracions i tercer sector en l’acció social i penal (2013, 2014).

En els anys de joventut va destacar per la seva implicació en la vida associativa, cultural i política. El 2023 va rebre una medalla d’honor a títol pòstum pels serveis excepcionals a la justícia, atorgada pel Govern de la Generalitat de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms quan tornen a casa

GIRONA

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona