Societat

Interior contracta un especialista en llengua occitana per formar els mossos de la Vall d'Aran

Joan Saura ha decidit fer un salt qualitatiu en el reconeixement dels drets lingüístics dels habitants del Principat i ha dissenyat un pla perquè la seva conselleria, el departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, aprengui llengua i cultura aranesa per atendre adequadament els habitants de la vall.

Tot i que tot el personal de la conselleria hi participarà, inclosos els administratius i els membres de cossos de protecció civil, la peça fonamental del programa seran els mossos d'esquadra destinats a la Vall d'Aran, vinculats a la comissaria de Viella.

Per tirar endavant la seva idea, Saura ha contractat un especialista en llengües occitanes. Es traca de Xavier Gutiérrez Riu, nascut de Ivars d'Urgell el 1971, llicenciat en Geografia i Història i membre de la Secció d'Istòria de l'Institut d'Estudis Aranesi, amb experiència professional a la Bibliotèca Generau de Vielha i en empreses editorials i la universitat, segons un comunicat de la conselleria.

El programa de formació dissenyat preveu oferir als agents i personal d'Interior sessions informatives sobre la història i la cultura aranesa, incloses visites guiades a l'exposició Aran Clavis Regni i una ruta pel romànic d'Aran.

També s'impartiran cursos reglats d'aranès, oral i escrit, i s'editarà la versió en aranès dels fulletons, formularis i webs utilitzats per la policia en la seva relació amb la població. A més, s'espera que la comissaria pugui acceptar denúncies en aranès, per a la qual cosa la conselleria vol dotar-la de "suport lingüístic presencial per a la interpretació o traducció de possibles denúncies". Finalment, la conselleria vol que s'elabori un vocabulari català-aranès específic per a les necessitats d'Interior, amb terminologia administrativa i jurídica, de seguretat ciutadana i de trànsit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ