Societat

Mítings de butxaca per a mossos

La policia deu ser un poder fàctic, més enllà del poder que la llei atorga als agents de l'autoritat i dels 15.000 vots que es podran arribar a obtenir dels membres dels Mossos d'Esquadra en les pròximes eleccions. I aquesta deu ser l'explicació de la capacitat de convocatòria del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), que aquest divendres va atraure –amb la premsa com a testimoni– diputats dels sis partits representats al Parlament. 

L'SPC celebrava el seu cinquè congrés i va organitzar un sopar de cloenda, al qual van assistir –també obligats per la polèmica que ha envoltat el cos en les últimes setmanes i per la persistència dels dirigents del sindicat– Elena Ribera (CiU), David Pérez (PSC), Patricia Gomà (ERC), Daniel Sirera (PP), Jaume Bosch (ICV) i José Domingo (C's).

Amb la ferida per la sentència que pot enviar quatre mossos a la presó encara sagnant, els diputats van anar a l'acte a garantir als policies el seu suport i a exigir per a ells el respecte de la societat i dels mateixos polítics. Els havien donat un minut a cada un per parlar, i tots van convertir el seu temps –del qual es van excedir només una mica– en un petit míting.

Enmig de la tempesta
"Amb el que està plovent, i tenint en compte que les previsions meteorològiques anuncien més tempestes [en referència als judicis que tenen pendents altres agents del cos], cal decidir quin és el model de Mossos que volem i si els donem suport perquè surtin al carrer segurs", va advertir Elena Ribera. "Està bé exigir respecte pels drets dels ciutadans, però jo exigeixo al govern que comenci per respectar els de casa, el cos dels Mossos, que és l'instrument més potent que tenim", va afegir.

Ribera va ser crítica amb el conseller d'Interior però menys que Sirera, que va anunciar que no faria "el que vol tothom, que és demanar la dimissió de Joan Saura", perquè no era el dia adequat. Tampoc es va estar de dir que "per una vegada" està d'acord amb conseller, en la idea que "cal recuperar el prestigi dels Mossos", però segons ell "el principal problema del cos està en la persona que lidera el departament d'Interior".

En el seu torn, Domingo, que va fer mitja intervenció en català i mitja en castellà, va criticar l'excessiva rapidesa i la manca d'efectius amb què s'ha fet el desplegament i, en castellà, va recordar que "la policia de Catalunya ha de ser desideologitzada" i que la seva funció "no és defensar les institucions sinó els ciutadans".

Defensar les institucions, "si van mal dades"
Amb aquesta observació, el representant de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía, responia Gomà. La republicana havia fet una encesa defensa dels Mossos com a "policia nacional de Catalunya", els havia definit com "una fita importantíssima" i els havia deixat anar que "si les coses van mal dades, que no hi aniran", serien els encarregats de "defensar les nostres institucions".

El que tenia un paper més complicat era Jaume Bosch, representant del partit de Saura, i el seu soci de govern David Pérez (PSC) no l'hi va posar gens fàcil. El socialista va parlar abans que l'ecosocialista i no va resistir la temptació d'utilitzar la presència a l'acte del caporal del grup de mossos acusats de maltractaments per un dels casos enregistrats amb una càmera oculta a la comissaria de les Corts, filmacions fetes per ordre de la conselleria i agents denunciats a la fiscalia i davant de l'opinió pública també per la conselleria. "Els desitjo molta sort i que vagi tot bé fins al final", va dir Pérez i va arrencar així un aplaudiment de la sala.

ICV, encaixant els cops amics
Després d'escoltar això, Bosch va tenir esma de pujar a la tribuna, reivindicar el sindicalisme dins de la policia, recordar que ell va treballar amb Miquel Sellarès en l'impuls del cos als anys 80 i advertir, citant un article de l'expert en seguretat Jaume Curbet, que "el primer objectiu de la policia ha de ser la llibertat i no l'ordre" i que la policia "no només ha de respectar els drets humans sinó que els ha de promoure". Només es va concedir el dret a recordar als agents que Saura els ha apujat el sou.

I dit això, va començar el sopar amb l'única absència de Sirera, requerit en una celebració nadalenca del PP.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.