Societat

Moren dues nenes de grip nova sense patir patologies prèvies

Una nena de 4 anys del Prat i una noia de 13 de Barcelona eleven a 14 les víctimes mortals per la grip

L’epidèmia de grip nova fa un pas més. I aquest cop, cruel. Catalunya va registrar dijous les dues primeres víctimes mortals per la grip nova en persones que no patien, presumptament, cap de les malalties prèvies que poden generar un desenllaç fatal. Una nena de quatre anys del Prat de Llobregat va morir sobtadament, el mateix dia que perdia la vida una altra jove de tretze anys de la ciutat de Barcelona, segons ha confirmat Salut.

Ni la tretzena ni la catorzena víctimes mortals de la grip A(H1N1) a Catalunya no patien cap mal cardiorespiratori, ni tampoc tenien cap malformació cardiovascular, ni obesitat. Els metges dels dos hospitals que s’han encarregat dels casos investigaven encara ahir les causes exactes de la mort i, sobretot, per què no havien respost al tractament amb antivirals que se’ls havia anat subministrat aquesta mateixa setmana.

Fins ara, les 12 víctimes prèvies per la grip nova patien obesitat mòrbida –la majoria– o bé alguna immunodeficiència, cardiopaties diverses, asma o alguna malaltia hepàtica. Entre les víctimes hi havia també fumadors habituals i persones que ja patien algun càncer.

Però dijous va saltar l’alarma amb la primera víctima menor de Catalunya, una nena de 12 anys de Castelldefels. Salut i el departament d’Educació han posat en marxa els protocols d’informació i seguiment entre els pares dels alumnes dels tres centres educatius afectats, que es mantenen en l’anonimat per no generar més alarma social. Els educadors i els metges han tranquil·litzat els pares dels tres centres educatius on cursaven estudis de primària i infantil les tres víctimes.

La incidència de la grip A a Catalunya s’ha disparat la darrera setmana. A banda de les víctimes mortals, el gruix de persones afectades més lleument s’ha doblat, amb especial incidència entre els joves. El segment de persones menors de 15 anys és el més afectats.

A l’Estat espanyol, les dades també alerten que la taxa d’incidència entre els menors de 4 anys supera ja els 500 casos per cada 100.000 habitants. La grip A(H1N1) continua sent la responsable de la majoria de casos de grip: l’estacional ha passat a ser quasi testimonial.

Per això la consellera de Salut, Marina Geli, ha alertat aquesta setmana que calia “no confiar-se”, ja que s’havia detectat “una certa relaxació”, va explicar ahir divendres a RAC 1. Geli confia que la vacunació específica, que comença demà passat, “es realitzarà amb absoluta normalitat”. El departament no inclou els menors entre els grups de risc a qui recomana vacunar-se.

També la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, va fer ahir una crida a la “responsabilitat”, malgrat les alarmants dades. A tot l’Estat ja hi ha 88 morts per la grip.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.