Societat

El foc arrasa el sud de Califòrnia

Almenys 321.000 persones han hagut de ser desallotjades a causa dels incendis

“És devastador. És el pitjor incendi que he vist en els meus 36 anys de professió”, reconeixia davant les càmeres de televisió Bruce Cartelli, bomber de San Diego. Aquesta localitat és una de les més afectades pels incendis que des de fa tres dies cremen al sud de Califòrnia (EUA), on el president dels EUA, George W. Bush va declarar ahir l’estat d’emergència.

Es donen, a més, les pitjors condicions meteorològiques per atiar les flames, ja que són alimentades per forts vents de més de 80 quilòmetres per hora –coneguts com els vents de Santa Anna–, un ambient sec i altes temperatures que dificulten les tasques d’extinció. El foc amenaçava ahir d’arribar a la frontera amb Mèxic, a la localitat de Tijuana.
I és que les carreteres que abans havien servit de barrera eren també superades per les flames. Davant d’això, el governador de l’Estat, Arnold Schwarzenegger, va demanar l’ajuda de la Guàrdia Nacional per evacuar els damnificats. De moment, 321.000 persones ja han hagut de ser desallotjades de casa seva a San Diego i Malibu, entre ells actors com Mel Gibson o Olivia Newton-John. Unes 10.000 persones s’han refugiat a l’estadi de futbol de San Diego, que s’ha convertit en un improvisat refugi d’emergència.

Menjar, aigua i mantes
L’alcalde de la població, Jerry Sanders, demanava ahir la donació de menjar, aigua i mantes per ajudar les famílies evacuades. A fora de l’estadi hi havia aparcats uns 5.000 vehicles i caravanes, ja que molts hotels també van ser desallotjats i ahir començaven a arribar a la població oficials de la FEMA per atendre els evacuats. “Hem après dels errors del passat. Volem assegurar-nos que estem preparats”, va dir Schwarzenegger en al·lusió al desastre del Katrina.

Els 16 incendis ja han cremat més de 170.00 hectàrees i més d’un miler de cases i ha provocat un mort i desenes de ferits. També ha afectat alguns rodatges de Hollywood. “Aquest és un dia tràgic per a San Diego i per a Califòrnia”, va dir Schwarzenegger. Bush va oferir l’ajut del govern federal i Estats veïns van enviar-hi grups de rescat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt
BARCELONA

Una aurora boreal es deixa veure al cel de Catalunya

POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR