Societat

El País Valencià en peu de guerra i escepticisme a les Terres de l'Ebre

El PSPV-PSOE s'oposarà “davant qui calgui“ a la instal·lació del cementiri nuclear a Zarra

Els ecologistes creuen que el govern espanyol “utilitza Zarra” com a “cortina de fum” per guanyar temps i per decidir-se per Ascó

El secretari general del PSPV-PSOE, Jorge Alarte, ha assegurat que la seva formació s'oposa “radical i frontalment” a la instal·lació del cementiri nuclear al municipi de Zarra (Vall de Cofrents).

Alarte ha valorat aquest divendres a la tarda la probable decisió del consell de ministres en favor de la ubicació del magatzem temporal centralitzat (MTC) al municipi valencià avançant que els socialistes s'hi oposaran “davant qui calgui”.

El líder socialista ha titllat de “precipitat” l'anunci del govern valencià d'aquest migdia en el qual donava per fet que el MTC aniria a Zarra. “Tenien tantes ganes que el MTC s'instal·lés a Zarra que han arribat a anunciar un acord del consell de ministres que no ha existit”, ha lamentat Alarte.

El secretari general del PSPV-PSOE ha avançat que la seva formació presentarà al pròxim debat de l'Estat del País Valencià una resolució per tal que les Corts valencianes s'oposin al magatzem de residus.

Alarte ha dit que des que el govern estatal cerca una ubicació per al MTC, el seu partit s'hi ha mostrat contrari.

El líder dels socialistes valencians ha explicat que “des del principi hem dit que la instal·lació és una sol·licitud precipitada, sense informes previs mediambientals ni comunicacions, ni de situació de la comarca i sense el consens polític a l'Ajuntament de Zarra”.

Alarte ha dit que el govern Camps “s'havia d'haver manifestat fa molt de temps” i ha acusat de “victimitzar una decisió que no s'ha produït”, en relació a la reacció del conseller valencià de Medi Ambient, Juan Cotino, donant per fet que el MTC s'ubicaria a Zarra.

Des del PSPV-PSOE, el seu secretari general ha recordat que “Camps encara no s'ha pronunciat públicament sobre el MTC” i li ha demanat “claredat”.

Alarte ha acusat el president valencià de “dur-nos la corrupció, la conspiració, el deute, el fracàs escolar i ara, els residus nuclears”.

Alarte: “Ja saben de qui són els terrenys”

En aquest sentit, ha acusat la Generalitat Valenciana “d'aliar-se amb un alcalde que nosaltres varem expulsar del PSPV-PSOE per corrupte”, en referència a l'actual mandatari de Zarra, l'independent Juan José Rubio.

Jorge Alarte ha insinuat que el que busca el govern valencià es beneficiar el conseller de Medi Ambient i vicepresident tercer de la Generalitat Valenciana, Juan Cotino, amb la instal·lació del cementiri a Zarra. “Ja saben de qui són els terrenys”, ha dit.

El secretari general s'ha referit d'aquesta manera al fet que el PSPV-PSOE ve denunciant des de fa uns mesos en relació als terrenys que Zarra ha ofert per ubicar el MTC, que, segons els socialistes, serien propietat del Grup Llanera i de l'empresa Sedesa (de la família del conseller).

Aquestes declaracions de Jorge Alarte, contradiuen el posicionament del govern de Camps. El conseller de Medi Ambient, en roda de premsa, ha dit que el govern valencià desaconsella la ubicació del cementiri nuclear al municipi de la Vall de Cofrents “pel tipus de terra, pel risc sísmic, el transport i una sèrie de dificultats” que fan que la ubicació no sigui desitjada per la Generalitat Valenciana. Cotino ha dit que en aquest sentit es va presentar un informe el passat 14 de setembre al govern espanyol.

El conseller ha avançat que el govern de valencià s'està plantejant recorre la decisió del govern espanyol.

Greenpeace també en contra

Greenpeace també ha rebutjat la decisió presa pel consell de ministres que ha fixat l'emplaçament del MTC a Zarra.

L'entitat ecologista considera que el govern espanyol s'ha guiat exclusivament per criteris electoralistes i que no ha fet cas al “rebuig unànime de totes les comunitats autònomes amb municipis candidats a acollir aquesta instal·lació”.

Greenpeace ha recordat en una nota de premsa que “el procés dut a terme pel ministeri d'Indústria ha vulnerat la legislació vigent sobre la participació del públic en matèries ambientals”, fent referència al conveni d'Aarhus, “que és llei a Espanya des del 2005”. Precisament per aquest motiu l'entitat va iniciar un contenciós-administratiu a l'Audiència Nacional.

Així mateix, l'organització ecologista ha volgut reiterar “la perillositat d'aquesta instal·lació i la necessitat de posar en marxa un pla urgent de tancament progressiu de les nuclears amb la finalitat de reduir la producció dels residus radioactius i generar un ampli consens social, territorial i polític”.

Ascó “continua sent el principal candidat”

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha denunciat aquest divendres que el govern espanyol ha parlat de l'opció de Zarra, a València, per acollir el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears per “desviar l'atenció i desmobilitzar la ciutadania de Catalunya” davant les pròximes eleccions al Parlament.

En un comunicat, l'entitat ha insistit que Ascó (Ribera d'Ebre) “continua sent el principal candidat” per acollir el cementiri nuclear, de manera que parlant de Zarra “volen guanyar temps per allargar la presa de decisió fins a després dels comicis catalans”.

Així, la Coordinadora ha tornat a exigir al govern espanyol que “desestimi definitivament la candidatura d'Ascó” i compleixi així amb l'acord de “respectar el posicionament de les comunitats autònomes i els territoris afectats” pres pel Congrés dels Diputats i el Senat.

La CANC també ha volgut fer una crida a la ciutadania i als partits polítics catalans per “defensar els acords presos per les institucions i la societat catalanes”, que “han expressat clara i rotundament la seva oposició a aquesta instal·lació” a Catalunya.

La CANC ha afirmat que, fins que la decisió sobre la ubicació del MTC no sigui ferma, continuarà mobilitzant-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.