Societat

Michelin a la basca

L'elecció de les estrelles surt per primer cop de Madrid i culmina una setmana gastronòmica basca

El xef català no assisteix a l'última distinció màxima per a El Bulli

Altresautonomies comencen a degustar els guardons, encara que són els de nivell menor

Les estrelles Michelin han viatjat per primer cop a una ciutat de l'Estat fora de Madrid per celebrar l'edició d'una nova guia. L'escollida ha estat Sant Sebastià. “Va ser a proposta nostra perquè la ciutat és la que més estrelles Michelin té per ciutadà de tot l'Estat”, diu Pedro Subijana, un dels tres estrelles bascos nascuts a la ciutat, juntament amb Juan Mari Arzak i Martín Bersategui.

Ells van ser els amfitrions de la nit, i van cuinar per als 150 convidats a l'entrega dels guardons més esperats pels cuiners. A la terna s'hi sumava també el jove Eneko Atxa (que va crear una deliciosa horta comestible amb terra negra i plantetes), cosa que ja feia pressuposar que hi hauria premi per al seu treball, i va ser així. No hem d'oblidar tampoc que no gaire lluny hi ha la fàbrica de pneumàtics de la firma que dóna nom a la famosa guia vermella.

La cita, al característic hotel Maria Cristina, on cada setembre se celebra el festival de cinema, és la cirereta d'una setmana culinària, ja que dimecres va finalitzar el congrés San Sebastián Gastronomika, que aquest cop ha estat dedicat als xefs de Nova York. Pel mateix hall on fa un parell de mesos passejava Julia Roberts, ahir trobàvem altres celebritats, però dels fogons.

En canvi hi faltava Ferran Adrià, que no va ser a la festa en què es feien públiques les seves últimes tres estrelles en la guia vermella. El Bulli tancarà portes el 30 de juliol per començar a jugar en una altra lliga però continuarà sorprenent el món de la gastronomia d'avantguarda. En una jornada molt basca, Martín Berasategui va sumar una estrella més a la seva col·lecció de set, ja que han guardonat el restaurant Santo de l'hotel Eme Catedral de Sevilla. També es van estrenar altres restaurants: el Ferrero de Boicarent (València); el Gadus, de Cala d'Or, a Mallorca; l'Alborada, de la Corunya; la Venta Moncalvillo, de Daroca, de la Rioja; el Mirador de Ulía, de Sant Sebastià (que va ser molt aplaudit per raons òbvies); el Zaranda, de l'hotel Hilton, de sa Torre (Llucmajor, Mallorca); el Kabuki, de Madrid; el Aponiente, del Puerto de Santa María, Cadis; l'Arrop, de València; el Maruja Limón, de Vigo; i l'Ikea de Vitòria. I és que la distribució d'estrelles comença a escampar-se per l'Estat, encara que en la qualificació més modesta.

Perden l'estella El Ermitaño, de Benavente; el Pardo, de la Corunya; Arrop Tradició, de Gandia; Vivaldi, de Lleó; Zaranda, de Madrid; Altair, de Mèrida; El Cenador de Salvador,de Moratalaz (Madrid); Plat d'Or, de Palma; Tragabuches, de Ronda; El Rincón de Antonio de Zamora i Casa Marcelo, de Santiago de Compostel·la.

A la cúpula de les tres estrelles no hi ha hagut variació d'un any a l'altre. L'any passat es van saber les noves estrelles, que coronaven El Celler de Can Roca com a triestrellat, en una festa al mercat de San Miguel de Madrid. Al mateix temps la guia, que va néixer a França amb el nou segle per ajudar l'automobilista quan tan sol hi circulaven 3.000 cotxes, celebrava el seu centenari a l'Estat.

La festa era més basca que mai. El lehendakari, Patxi López, va presidir l'acte. El president del govern basc va recordar les paraules del sempre bromista cuiner Karlos Arguiñano, que havia assegurat que la trobada gastronòmica “seria recordada a Sant Sebastià durant uns 5.000 anys”. López creu que Arguiñano “es va quedar curt”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA