Reportatge

Del Penedès a la taula

Vilafranca del Penedès celebra aquest cap de setmana la centenària Fira del Gall

3.300 peces d'aviram viu i prop de 400 de sacrificades es posaran a la venda aquest cap de setmana a Vilafranca del Penedès. A la Fira del Gall també hi haurà un total de 1.200 galls negres, la raça autòctona del Penedès. De plomatge negre atzabeja intens i les potes de color blau pissarra, el gall del Penedès protagonitza la cuina de Nadal. A taula, acompanyant els vins i caves penedesencs, regna la cuina més tradicional, la gastronomia autòctona d'ànecs muts i galls de raça.

El Penedès sempre ha tractat amb molta cura el seu aviram, amb una cria acurada i una bona alimentació natural. No en va, els ous penedesencs eren considerats els més cars del país. El mercat d'aviram viu que es farà dissabte i diumenge al matí i migdia serà un dels principals atractius de la Fira del Gall, l'única d'aquestes característiques en què el visitant veu la peça, la tria i se l'emporta morta i plomada.

L'any passat prop de 40.000 persones van visitar la mostra, un 67% de les quals provenien de fora del Penedès. Qui s'acosti a Vilafranca aquests dies pot aprofitar per descobrir la capital. Amb més de trenta mil habitants, concentra dues cinquenes parts del total de l'Alt Penedès i és una de les ciutats mitjanes més importants de Catalunya.

La ciutat ens proposa diferents rutes, totes impactants: un recorregut modernista –centrat en la producció arquitectònica de Santiago Güell i Eugeni Campllonch–; una ruta del vi i del cava –descobrireu una cultura diferent, impregnada en els seus carrers i places, en la seva activitat i en definitiva en la seva personalitat–; la popularment coneguda Ruta del Xató, amb una vintena de restaurants adherits, o la Vilafranca medieval.

El barri gòtic de Vilafranca comença a la Casa de la Vila i el formen el carrer de Santa Maria i les places de Santa Maria, Jaume I i de l'Oli. Aquest entorn és testimoni de diferents estils arquitectònics amb interès especial per la façana lateral de la Casa de la Vila. En l'emplaçament es troba el Palau Reial i el Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, un museu de museus. A Vilafranca no cal esperar fins a l'agost per gaudir de la festa gran (www.festamajor.info). La Casa de la Festa Major, un espai singular que recull el ric folklore de la festa, és oberta tot l'any.

Vilafranca del Penedès limita per l'oest amb Pacs del Penedès, un poble d'un 700 habitants que gira entorn de la seva plaça Major, d'origen medieval. Poc més de sis quilòmetres separen Pacs del Penedès de Sant Martí Sarroca. El castell de Sant Martí i, sobretot, l'església romànica de Santa Maria presideixen el municipi. El conjunt figura entre les peces del patrimoni històric i artístic més important i més ben conservat de la comarca i del país.

La BP-2121 comunica Sant Martí Sarroca amb Torrelles de Foix en cinc minuts a penes. L'aigua de la riera de Pontons és el primer patrimoni de Torrelles de Foix, limítrof amb les comarques de l'Anoia i el Baix Penedès. En època de vacances, Torrelles arriba a triplicar la població. Segones residències i turistes que busquen tranquil·litat i natura i que poden visitar el santuari de la Mare de Déu de Foix, on es venera una imatge de gran tradició a tot el Penedès.

Torrelles de Foix, conjuntament amb Vilobí del Penedès, Font-rubí, Pontons, Sant Martí Sarroca i la Llacuna, formen part de l'Alt Foix, zona geogràfica que es vertebra al voltant de la conca del Foix. A Font-rubí, a nou quilòmetres de Vilafranca, la comarca queda als peus d'un balcó privilegiat. Des d'allà s'observa una excel·lent panoràmica de l'Alt Penedès, cosa que ha valgut a la localitat el renom de Balcó del Penedès.

PER ARRIBAR-HI

Amb cotxe. Per l'N-340 que comunica Barcelona amb Tarragona, la C-15 que uneix el Garraf amb Igualada i l'AP-7 (de la Jonquera a Alacant).
Amb tren. Línia 4 de Rodalies Renfe.
Fira del Gall. Dies 18 i 19, al parc de Sant Julià de Vilafranca del Penedès www.vilafranca.org/firagall
Turisme de Vilafranca. Cort, 14. Telèfon 93 818 12 54 www.turismevilafranca.com
Sant Martí Sarroca. Carrer de Ferran Muñoz. Telèfon 93 899 11 11 www.santmartisarroca.net
Pacs del Penedès. Av. Diputació,1 i 3. Telèfon: 93 890 11 82 www.pacspenedes.org
Torrelles de Foix. Plaça Lluís Companys, 1. Telèfon 93 897 10 01 www.torrellesdefoix.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona