Gastronomia
Comiat civil a Santi Santamaria
Adéu al cuiner de Can Fabes
Cerimònia breu
El periodista Xavier Graset va dirigir la cerimònia, austera, continguda i breu
Els principals cuiners de Catalunya i del País Basc van ser presents en el funeral de Santi Santamaria a l'Ateneu de Sant Celoni
El món de la cuina i la gastronomia es va reunir ahir a Sant Celoni per acomiadar Santi Santamaria, mort dimecres als 53 anys. Els cuiners bascos Juan Mari Arzak, Pedro Subijana, Martín Berasategui i Hilario Arbelaitz, el gironí Joan Roca i els factòtums de Michelin Espanya, els madrilenys Fernando Rubiato, Benito Lama i Ángel Pardo, van acompanyar el personal de Can Fabes a la cuina. I van dinar-hi pa, embotits, formatges i terrines preparades pel xef, Xavier Pellicer. Abans, a migdia, havien anat fins a l'Ateneu, on hi havia instal·lada la capella ardent, per donar el condol a la família. Ferran Adrià també hi va ser i va saludar Xavier Pellicer, deixeble i successor de Santamaria, però el cuiner d'El Bulli no es va quedar al funeral.
Les llotges del teatre es van omplir de gent de Sant Celoni i amics. A la platea, s'hi veien més personatges públics. Productors de foie, de llonganissa de Vic o de cava, hotelers i cuiners, sommeliers i gent del ram de la restauració: Carles Gaig, Nandu Jubany, Josep Monje, Pere Monje i Carles Tejedor, del Via Veneto, Jean Louis Neichel, Pitu Roca, Pere Massana, Pere Arpa i la colla de l'Empordà, amb Pere Bahí, els germans Font del Sa Punta, Marc Gascons i Toni Sáez. Joan Viñas, de La Llar, i Antonio Ferrer, de l'Odissea. Els polítics no es van deixar veure. El president de la Generalitat, Artur Mas, hi va ser i va tenir paraules d'elogi per al difunt: “Santamaria no només era un cuiner de primeríssima línia, sinó també un gran precursor de la internacionalització de la gastronomia catalana”. Amb tot, van ser la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, i el director general de Comunicació, Jordi Cuminal, els que es van quedar a la cerimònia.
Van passar i arribar cuiners tota l'estona. A Fermí Puig i a Carme Ruscalleda i Toni Balam se'ls va veure arribar més tard i discretament, quan ja feia estona que Quique Dacosta, Sergi Arola i Fina Puigdevall ja saludaven coneguts a la platea. Ignasi Camps, Xesc Rovira, Mey Hofmann o Montse Estruch també van arribar aviat. “Era molt jove, el Santi!”
A l'Ateneu ahir hi feia una olor intensa de floristeria. Cinc grans corones de flors, molts de rams i el fèretre cobert per una bandera i acompanyat per una altra gran corona.
El periodista Xavier Graset va dirigir la cerimònia, austera, continguda i breu. I multitudinària. No va parlar ningú de la família i tot el personal anava vestit de feina; els cuiners amb bata blanca i els sommeliers i gent de sala, d'etiqueta.
Amb un teclat i les seves veus, Eulàlia Riumort i Núria Guillén van obrir la cerimònia amb una peça de gospel. El pare Aureli Argemí, monjo de Montserrat, va elogiar el Santamaria lluitador que va recuperar els nostres plats nacionals i el “cuiner d'idees”, que va fer de Can Fabes un espai de diàleg i d'iniciatives cíviques.
Per Emili Teixidor, la mort de Santi li ha representat “la desaparició de la part de l'alegria que alimentava aquest món”. “Anar a Can Fabes no era berenar, era fer un bon berenar.” L'autor de Pa Negre va citar un parell de poemes de Miquel Martí i Pol, l'amic comú que van compartir. Va acabar amb Arròs blanc.
Una altra peça, ara de Häendel, i la periodista Montserrat Ponsa va dir que el seu amic de lluita era dels personatges que no haurien d'haver mort mai. Joan Baixas, director de la companyia de teatre La Claca, amb una performance amb les mans va definir el personatge: “Mans de cuiner: tan destres. Mans d'escriptor: tan llestes. Mans de polemista: tan esmolades. Però sempre les mans de l'amic, obertes”. Trenta-un minuts després d'haver començat, la primera estrofa d'El cant dels Ocells va posar punt i final a l'acte. A la sortida, encara es van poder veure cuiners que havien quedat reculats: Ramon Freixa, Àngel Pasqual, Joan Bosch, Xavier Mestres o Xavier Sagristà.
A les sis, el cotxe funerari amb el fèretre seguit per un altre vehicle amb la família sortien a acomiadar les despulles. Aplaudiments i Visca Catalunya lliure.
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 19-02-2011, Pàgina 30
- El Punt. Barcelona 19-02-2011, Pàgina 30
- El Punt. Camp de Tarragona 19-02-2011, Pàgina 30
- El Punt. Comarques Gironines 19-02-2011, Pàgina 33
- El Punt. Penedès 19-02-2011, Pàgina 30
- El Punt. Maresme 19-02-2011, Pàgina 30
- El Punt. Vallès Occidental 19-02-2011, Pàgina 30
- Avui 19-02-2011, Pàgina 28