Societat

L'únic toro d'Osborne de Mallorca, repintat amb la bandera gai

La Fundació Círculo Balear, juntament amb altres entitats, el tornarà a pintar de negre aquest dissabte

Consideren aquesta figura “patrimoni cultural balear” i un “atractiu turístic a protegir”

Entre les localitats mallorquines d'Algaida i Montuiri, al cim d'un turó, hi ha l'únic toro d'Osborne que es conserva a Mallorca. Es tracta de la figura d'un brau d'uns 6 metres d'alçada que el passat 13 d'abril es va despertar pintat amb els colors de la insígnia homosexual.

Aquesta tanca publicitària ha patit en altres ocasions actes vandàlics o reivindicatius. De moment, però, ningú ha reivindicat ni denunciat aquestes pintades. Ben aviat aquest brau tornarà al seu color negre habitual ja que la Fundació Círculo Balear, de tendència espanyolista, juntament amb altres entitats com la federació de penyes taurines de les Balears, el restauraran aquest dissabte a les 12 del migdia.

El president de Círculo Balear, Jorge Campos, dóna suport a l'acte ja que entén que les siluetes del toro formen part del “patrimoni cultural balear” i són un “atractiu turístic a protegir”. Consideren que la restauració del bou és un “acte festiu” obert a tota la ciutadania.

Segons Círculo Balear, aquesta figura pateix “constants agressions per part de les minories radicals catalanistes”. En aquest sentit, la fundació considera convenient que les autoritats el protegeixin com a “patrimoni històric artístic” amb la figura “d'específica”, i amb la classificació “jurídica de monument”, de la mateixa manera que, diuen, s'ha fet a altres comunitats. Diuen que és una mostra més de la “riquesa cultural de les Balears” i una “icona turística de referència” pels que visiten l'illa.

El 1994 el Congrés dels Diputats va aprovar una proposta que declarava aquesta figura com a una “herència cultural i artística del paisatge espanyol”. Tres anys després, el Tribunal Suprem va declarar aquest símbol com a “part del patrimoni cultural i artístic dels espanyols”. A més, i en concret, la Junta d'Andalusia l'ha catalogat com a “bé cultural” i la Comunicat Foral de Navarra s'empara en una llei foral per mantenir el toro al seu territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt
BARCELONA

Una aurora boreal es deixa veure al cel de Catalunya

POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR