Societat

MEDI AMBIENT

La fiscalia no veu infracció penal en les actuacions contra la sequera del 2008

L'ACA va gastar 26 milions en el transvasament frustrat del Segre sense fer contractes

El govern ha de decidir si porta el cas per via administrativa

Les actuacions suposadament irregulars dutes a terme per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per fer front a la sequera del 2008 –en especial, la preparació encoberta del transvasament del Segre cap a Barcelona– podrien ser motiu de responsabilitats per la via contenciosa administrativa però no penals, segons un acord de la fiscalia de Barcelona del 24 de març al qual ha tingut accés aquest diari.

L'acord d'arxivament de les diligències per la via penal aporta dades força interessants sobre un dels incidents més foscos en la gestió que el tripartit va fer de la sequera del 2008. Segons la fiscalia, el 29 de novembre del 2010, la Intervenció General de Generalitat va elaborar un informe de control a l'ACA en relació amb les obres extraordinàries portades a terme per aquesta empresa pública dependent del Departament de Medi Ambient per fer front a la situació de sequera.

Les estaques de Baltasar

A causa de la importància de les possibles irregularitats detectades, l'informe va ser enviat al gabinet jurídic de la Generalitat i aquest el va trametre a la fiscalia superior de justícia de Catalunya, que posteriorment el va enviar a la fiscalia de Barcelona.

La documentació tramitada indica que, a principi del 2008 (la fiscalia no detalla la data), l'ACA va encarregar el material i les actuacions preparatòries per fer un transvasament d'aigua des del Segre, a Isòvol, cap a Barcelona a través del túnel del Cadí i el riu Llobregat.

L'actuació no consistia simplement a col·locar les estaques de preparació del transvasament, que el conseller Francesc Baltasar va negar sempre, sinó que en realitat era una inversió de 26 milions –per la compra de canonades, bàsicament–, feta sense formalitzar cap contracte amb les empreses implicades. La fiscalia deixa en evidència la possible il·legalitat d'aquesta actuació, però assenyala que l'ACA “tenia el vistiplau del conseller de Medi Ambient i del president de la Generalitat”.

“L'abril del 2008, l'administració estatal comunica que no accepta la proposta de transvasament, per la qual cosa el 18 d'abril l'ACA comunica a les empreses amb les quals havia contactat [verbalment] i contractat els materials que no es portarà a terme [l'obra], i que assumeix [l'ACA] les despeses”, explica la fiscalia. Les actuacions i adquisicions fetes finalment van sumar 15,9 milions d'euros.

L'acord de la fiscalia deixa oberta ara la possibilitat que la Generalitat tramiti una denúncia sobre aquestes suposades irregularitats per la via contenciosa administrativa.

8,2
milions d'euros és el cost de les canonades i el material que l'ACA va comprar i no ha fet servir.
26
milions d'euros
van ser compromesos per l'ACA, sense contractes, pel transvasament frustrat del Segre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA