Societat

Barcelonès

Feliu obre la festa de Sants amb un pregó reivindicatiu

La cantant i actriu santsenca defensa els seu “poble”, exigeix que s'hi faci un teatre i demana una festa “no massificada”

Agraeix haver estat la primera pregonera escollida pels veïns

La santsenca més universal, Núria Feliu, va regalar als veïns del “poble” que la va veure néixer fa 70 anys a la plaça d'Osca el pregó més reivindicatiu per obrir la festa major de Sants. Coincidint amb les noces d'or de la seva carrera professional, l'actriu i cantant ha estat escollida pregonera per primera vegada per votació popular. “De pregons n'he fet un tou, però aquest és el pregó del meu poble, és el que em fa més il·lusió perquè l'he viscut”, va admetre.

Els santsencs van mostrar que se l'estimen omplint el parc de l'Espanya Industrial. “És la nostra Núria!”, va exclamar una veïna quan Feliu es va posar davant del micròfon. Si més no, la cantant i actriu va ser aclamada durant la cercavila per tots els veïns. Des d'una carrossa amb cavalls, Feliu saludava els santsencs, a molts dels quals coneixia personalment. Sants és un barri que ha “dut arreu, però principalment al cor”.

La cantant i actriu va reivindicar el caràcter de “poble” durant mil anys. “Només fa 125 anys que és barri de la gran Barcelona”, va indicar. També va repassar la història de Sants recordant les lluites del centre social, el secretariat i els comerciants, per recuperar un barri per a la gent, “no per al ciment i l'especulació”. També va rememorar com les associacions de veïns van guanyar Les Cotxeres, l'Espanya Industrial i Badal. “Encara seguim al peu del canó”, va afirmar la pregonera sobre Can Batlló. També va reclamar que s'edifiqui un teatre públic als solars buits al carrer Papin, davant de l'Orfeó. “No tenim cap teatre públic, senyor alcalde, posem una mica d'empenteta”, va etzibar Feliu mirant l'alcalde, Xavier Trias, que estava al seu costat. A més, va desitjar que el pròxim pregoner pugui passejar pel “calaix” que “tant han sofert els veïns”.

Feliu va viure de petita la festa major. De fet, el seu pare era president de la comissió de festes de la plaça d'Osca. Per aquest motiu, va defensar una festa feta pels veïns i per als veïns,“no massificada”. Amb tot, va convidar els presents a submergir-se en els actes de la festa però “amb convivència, civisme i respecte per a tothom”.

La pregonera també va picar l'ullet a Lloll Beltran, que fa dos anys la va imitar en el pregó de Sants. Ahir, va ser Feliu qui va fer de Beltran cantant. A més, va tenir un record per a Esteve Fortuny, que els “va deixar massa d'hora”, i per això va demanar que es posi el seu nom a un carrer del barri.

“Sortiu al carrer, ompliu les places de gresca, visca la festa del poble de Sants i visca Catalunya”, va exclamar la pregonera per acabar el discurs, que obria la festa major que se celebra fins al 28 d'agost. Aquest any hi ha catorze carrers participants. També se celebren els 30 anys dels carrers Valladolid, Finlàndia i la plaça La Farga.

Els diables de Sants van fer un minut de silenci per denunciar que el districte no li dóna permís per organitzar un correfoc alternatiu divendres.

“La vila de... Gràcia”

Trias va adquirir la idea que no podia superar aquest discurs, però un lapsus li va donar un protagonisme que no havia buscat. Trias va lloar el president de la Federació de Carrers de la Festa Major de Sants, Ramon Tort, que estava present en el pregó malgrat tenir una situació personal molt difícil. L'alcalde el va posar com a exemple per destacar els que treballen per al barri i l'estimen: “Són la gent de la vila de Gràcia.” Entre xiulets, va rectificar al·legant que si fos un acudit estaria fent com Joan Clos.

Defenso una festa feta pels veïns i per als veïns del barri de Sants. No vull una festa que sigui massificada
De pregons n'he fet un tou, però aquest és el pregó del meu poble, és el que em fa més il·lusió, perquè l'he viscut
No tenim cap teatre públic al barri de Sants, senyor alcalde, a veure si li donem una mica d'empenteta
Sants ha estat un poble durant mil anys i només fa 125 anys que és barri de la gran Barcelona, guanyem per golejada

Gràcia ja suma més d'1,5 milions de visitants

El gir en la programació de les festes de Gràcia, dirigit més cap a un públic familiar i amb més activitats diürnes, comença a donar resultats. Segons va avançar ahir l'Ajuntament de Barcelona en un comunicat, més d'un milió cinc-centes mil persones han assistit aquesta setmana als actes de la festa gracienca, que tanca portes avui amb la diada castellera. Segons l'Ajuntament, fins al moment s'ha registrat “un important increment d'afluència de públic” en les activitats infantils o veïnals que s'han realitzat durant el dia. Enguany s'han programat un total de 587 activitats: 112 han estat actuacions adreçades a un públic infantil, 300 han tingut un caire més veïnal i 175 han estat concerts de tarda i nit i concerts vermut. La festa major alternativa, amb una programació de mínims des de dijous, quan es va conèixer la mort per accident de trànsit de l'activista Josep Mayoral, va concentrar ahir al vespre nombrosos amics, familiars i seguidors de la festa al casal de joves en l'homenatge que es va fer després de l'enterrament privat. La diada castellera d'avui aplegarà els Xiquets de Valls, la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i els Castellers de la Vila de Gràcia, a partir de les dotze del migdia a la plaça de la Vila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS