Societat

Els estudiants tallen carreteres i trens contra les retallades

Un centenar d'estudiants tallen la Gran Via de Barcelona des de poc després de dos quarts de dotze

A primera hora del matí s'han vist afectades la Diagonal i la carretera AP-7 en ambdós sentits de la marxa a l'altura del campus de Bellaterra

A la Universitat Autònoma de Barcelona han tallat els FGC de la línia S2 entre les estacions de Sant Joan i Sant Quirze

Un centenar d'estudiants tallen la Gran Via de Barcelona des de poc després de dos quarts de dotze del migdia d'aquest dijous.

Aquesta acció de protesta per les retallades del govern en matèria d'educació, forma part de les mobilitzacions que es porten a terme en la jornada de vaga que s'ha convocat a les universitats d'arreu de Catalunya.

El tall, a Gran Via amb Passeig de Gràcia, és l'inici d'una marxa que suposarà la darrera gran acció del moviment estudiantil abans de la manifestació d'aquesta tarda.

Una cinquantena d'estudiants de la facultat de Geografia i Història de la UB s'ha trobat amb una altra cinquantena de persones que s'esperaven davant la porta de l'edifici històric de la universitat barcelonina.

Els dos grups s'han sumat i han començat una marxa per la Gran Via a l'encreuament amb el Passeig de Gràcia. Es estudiants han continuat les seves protestes amb el llançament d'ous plens de pintura taronja a la seu del Banc Santander i de la Borsa de Barcelona, al mateix Passeig de Gràcia.

Els manifestants havien anunciat dues accions sorpresa que s'han traduït, primer, amb l'entrada -després d'una baralla amb els responsables de seguretat privada- al Banc de Santander, on han exhibit una pancarta i han llençat les seves proclames. Tot seguit, s'han endut una figura de mida real del pilot Fernando Alonso i s'han dirigit a la Borsa.

Un cop a la Borsa de Barcelona, però s'han trobat amb què havien tancat les portes i no podien entrat, tot i intentar-ho. Tot seguit, han encerclat els accessos i també han llençat ous amb pintura taronja a la façana.

Els estudiants han enfilat posteriorment pel carrer Diputació i s'han dirigit fins a la seu del Departament d'Economia i Coneixement, on també han provat d'accedir-hi.

Allà, però s'han trobat amb dues furgonetes dels agents antidisturbis dels Mossos d'Esquadra que els impedien el pas. Després d'intentar negociar la seva entrada al Parlament amb els agents, els estudiants s'han limitat a exhibir les pancartes i cridar consignes a favor de la protesta.

Protestes generalitzades

Abans, a primera hora del matí un centenar d'estudiants han tallat des de poc després de les 7.30 h l'Avinguda Diagonal, a Barcelona, a l'altura de les universitats.

Els estudiants també han tallat uns minuts la carretera AP-7 en ambdós sentits de la marxa a l'altura del campus de Bellaterra, a Cerdanyola del Vallès. Aquest fet ha provocat una cua considerable amb diversos camions implicats.

Els estudiants cridaven consignes com ‘Universitat pública i de qualitat' o ‘Menys policia i més educació'. També duien pancartes on es podia llegir ‘Si acomiaden professorat, investigadores i PAS, qui farà funcionar aquesta universitat?'.

A l'Avinguda Diagonal, els estudiants provenen de la facultat de Dret, d'Econòmiques, de Biologia i de Física i cridaven consignes com: ‘Universitat pública de qualitat' i ‘No a la privatització'.

Els manifestants que tallaven la Diagonal, han desbloquejat la via cap a les 8.18 h..

Els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han tallat també els Ferrocarrils Catalans de la Generalitat de la línia S2 (Sabadell) entre les estacions de Sant Joan i Sant Quirze.

Els estudiants de les universitats públiques i dels instituts de Secundària i Batxillerat estan cridats aquest dijous a la vaga convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (Pudup) contra les retallades en educació.

La convocatòria anirà acompanyada de concentracions de protesta, que tindran lloc al migdia en la plaça de Sant Jaume de Barcelona i en les diferents universitats de Lleida, Tarragona i Girona, a més d'una manifestació central que sortirà a les 18 hores de la plaça Sant Jaume i acabarà a la plaça Catalunya.

La vaga ha tingut com a aperitiu l'ocupació aquesta setmana de tres facultats per part d'estudiants, com el Campus Ciutadella de la Pompeu Fabra (UPF), l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB) i la Facultat de Sociologia i Polítiques de l'Autònoma (UAB).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona