Societat

la CRÒNICA

“No tothom m'ha vist el pandero”

Trias va bromejar sobre si tenien a punt el caganer idoni per diumenge

Mirant-se la figureta simpàticament i amb una punta d'humor, Xavier Trias va rebre el seu caganer, “molt xulo”, en paraules seves, i fins i tot inclou les ulleres que ara gasta l'alcalde de Barcelona. Li van entregar ahir a l'ajuntament la família que capitaneja l'empresa Caganer.com, de Torroella de Montgrí, que cada Nadal fa una nova tirada de caganers (l'any passat, l'estrella va ser Obama), dedicades a personatges notoris dels darrers mesos. Trias va fer broma sobre la importància de tenir caganer propi. “Ja era hora, cada any anava a la fira de Santa Llúcia i mirava si hi era, aquest serà el primer any que posaré a casa un caganer que seré jo.”

A Trias la seva rèplica en versió caganer va semblar agradar-li força. Davant les postures que els fotògrafs li demanaven perquè ensenyés la figura, l'alcalde ho farcia amb comentaris que entronquen amb aquesta mena d'humor català lligat a l'escatologia. “No tothom m'ha vist el pandero”. I concloïa: “Pocs països són capaços de riure's d'ells mateixos”. De fet, va comparar la fal·lera dels caganers –i la nova condició de tenir-ne un de propi– amb sortir en el programa d'humor Polònia. “El que deu tenir més èxit deu ser el de Messi, oi?”, preguntava, mirant la figura del Barça que reposava sobre la taula. “A partir de diumenge n'haureu de posar un altre, ara no sé si es vendrà...”. Però la família Alòs Pla ho té tot a punt i el caganer de Rajoy ja el tenen fet d'abans i passen gènere a una botiga de la plaça Mayor de Madrid on en venen. “El caganer va trencant fronteres”, deia Marc Alòs, membre d'aquesta factoria familiar, que va començar el 1992.

En la recepció als Alòs Pla, Trias va compartir una estona de xerrada i es va interessar per com els rutllava el negoci. “Cada cop més treballem tot l'any i li volem demanar la col·laboració perquè el caganer l'estem potenciant molt a com a record català”, va inferir Marc Alòs. És a dir, si “abans es venien barrets mexicans”, ara caldria que els turistes s'emportessin el caganer, va precisar dir. “Caldria mirar-s'ho amb els de Turisme de Barcelona”, li va respondre Trias. La parada de Caganer.com és una de les que estarà present a la Fira de Santa Llúcia d'enguany, a la qual enguany, segons l'alcalde, dotaran d'encara més il·luminació. A llarg termini, es planteja mirar d'incidir en la qualitat artística general de la fira i intentar atraure més visitants “de fora”.

La trobada va servir a Trias per enfilar una petita teoria al voltant del caganer i el foment d'aquesta tradició: “És d'aquestes coses entranyables, que denoten el caràcter català, de prendre's bé les coses”. Moral: es venguin els caganers que es venguin després del 20–N, conservin aquest tret d'actitud que sembla que traspua la figura emblemàtica del pessebre català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA