Societat

Els sindicats dels Mossos protesten contra la nova retallada parlant castellà

La radicalització de la mobilització força Interior a convocar una reunió amb els representants dels treballadors

Els sindicalistes ocupen comissaries

Els sindicats dels Mossos d'Esquadra van passar ahir a l'ofensiva contra les retallades que la conselleria d'Interior els va anunciar dimecres i que afecten diversos complements a la retribució. La mesura de pressió més cridanera que s'ha plantejat és que els agents utilitzin la llengua castellana en la seva relació amb els ciutadans. Algun representant sindical ja ho va fer, en les declaracions públiques a mitjans de comunicació, i fins i tot va demanar als mitjans escrits que les seves paraules fossin reproduïdes també en aquesta llengua.

Tot i la crida a la desobediència lingüística, les tres comissaries amb què ahir es va posar en contacte quest diari –Ciutat Vella, Gràcia i Arenys de Mar– la llengua utilitzada pels agents que van atendre la trucada va ser el català. A més, la mesura de pressió va rebre la crítica de la Plataforma per la Llengua que van lamentar que s'utilitzin sistemes que “recorden l'època del franquisme”.

La pressió dels sindicats va esclatar a mig matí amb l'ocupació de les dependències de la comissaria de plaça Espanya a Barcelona. No va ser l'única acció de protesta. També es van ocupar comissaries a la demarcació de Girona, i a Lleida un grup de mig centenar d'agents va tallar durant uns minuts el passeig de Ronda de la capital del Segrià. Les mobilitzacions van motivar la reacció immediata de la conselleria, que va convocar els representants sindicals a una reunió a la comissaria de les Corts per “explorar millores” per al personal, segons Interior.

Fonts de la conselleria de Governació van alertar que en la trobada només es va parlar de mesures organitzatives, ja que totes les que afecten els treballadors públics i que estan incloses en els projectes de llei de pressupostos i de mesures fiscals i financeres “no són objecte de negociació”. La reunió va acabar pels volts de les 9 del vespre amb el compromís de tornar-se a reunir divendres de la setmana vinent. Els sindicats consideren que l'acord és “molt difícil” i van decidir mantenir l'ocupació de plaça Espanya fins avui.

LA XIFRA

25
per cent
de pèrdua de poder adquisitiu és el que calculen els sindicats que suposarà la nova retallada.

LA FRASE

No pot ser que la crisi econòmica la paguem els agents dels Mossos d'Esquadra
Josep Ramon Sanaüja
mosso d'esquadra concentrat a lleida

Sense vals de menjador

El nou paquet de retallades que afecta el col·lectiu dels Mossos d'Esquadra pot arribar a suposar una pèrdua de poder adquisitiu de fins al 25%, segons denuncien els mateixos sindicats. El propòsit del departament d'Interior no és tocar el sou, però sí diversos complements que engreixen la nòmina. També se'ls va anunciar la supressió del val de menjador i la pèrdua d'altres drets adquirits, com la reducció dels dies d'assumptes propis. També es vol suprimir el complements de productivitat. Interior també ha decidit congelar les convocatòries d'incorporació al cos de nous agents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot