Societat

Els sindicats dels Mossos fan marxa enrere en l'ús del castellà

El delegat de SAP-UGT assegura que no han volgut situar el català “com a objecte de confrontació” en les seves reivindicacions laborals

Els representants sindicals abandonen l'ocupació de la comissaria de la plaça Espanya però amenacen d'endurir les protestes

Els mossos d'esquadra que es van tancar aquest divendres a la comissaria de la policia catalana de la plaça d'Espanya de Barcelona han abandonat la tancada cap a les 11h d'aquest dissabte, després d'haver-hi pernoctat i amenaçar el departament d'Interior d'endurir les seves protestes si no s'avé a negociar els ajustos. A més, el sindicat SAP-UGT, que ha provocat una gran polèmica anunciant que només utilitzarien el castellà per pressionar la conselleria d'Interior, ha decidit rectificar i fer marxa enrere en aquest punt.

Una cinquantena d'agents dels Mossos d'Esquadra van irrompre ahir al matí en la recepció de la comissaria central de l'Eixample i uns 30 d'aquest han pernoctat al vestíbul, sense entorpir l'atenció al públic i la tasca policial dels seus companys.

Les tancades de policies autonòmics, que segons els sindicats han estat “espontànies”, també s'han produït a les comissaries de Lleida (Segrià), Girona (Gironès), Badalona (Barcelonès), Vic (Osona), Pineda (Maresme), Figueres (Alt Empordà), Manresa (Bages), Cornellà (Baix Llobregat) i Vielha (Val d'Aran), segons el delegat del Sindicat de Mossos d'Esquadra (SEM-CCOO), Antoni Castejón.

Els Mossos d'Esquadra protesten per les retallades salarials anunciades pel departament d'Interior i per la falta de recursos, com les armilles antibales lleugeres.

La polèmica del català


Com a mesura de protesta, els policies autonòmics van acordar ahir en assemblees complir estrictament els protocols policials i deixar d'utilitzar el català en les seves comunicacions internes.

Aquesta mesura, que ha estat criticada per algunes institucions culturals i partits polítics, ha estat rectificada pel sindicat SAP-UGT, el delegat del qual Valentí Anadón, ha dit a Efe que no es complirà.

En aquest sentit, el sindicat UGT i la seva filial en els Mossos, SAP, han fet públic un comunicat en què expressen públicament que “mai hem pretès situar la llengua catalana com objecte de confrontació ni fer-la servir en cap conflicte laboral donat el seu valor cultural, social i polític”.

Tot i això, Castejón, que també ha assenyalat que la mesura no va contra la llengua catalana, ha assegurat que aquesta decisió d'utilitzar únicament el castellà en les seves comunicacions ha sorgit en el si de la plantilla i s'està fent voluntàriament.

Els Mossos també han decidit no utilitzar per a assumptes laborals els seus telèfons mòbils personals i sortir a patrullar amb les armilles antibales posades com a protesta per no disposar de les armilles lleugers que reivindiquen des de fa anys.

Castejón ha assegurat que no s'obliga cap agent a utilitzar el castellà i que la mesura es fa voluntàriament.

Entre les retallades que el Departament d'Interior ha anunciat al cos dels Mossos d'Esquadra figuren la no convocatòria de noves promocions d'accés, rebaixar complements i suprimir els vals per a menjador, mesures que han posat en “peu de guerra” els sindicats.

Antoni Castejón ha explicat que tenen previst dedicar la setmana que ve a realitzar assemblees a totes les comissaries abans de reunir-se divendres de la setmana que ve amb el departament per negociar.

“Serà la reunió definitiva perquè, o vénen disposats a negociar o es multiplicaran els actes de protesta”, ha advertit Castejón al departament d'Interior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat