Societat

Eurovegas: ‘game over'

Mas veu “probable” que el macrocomplex s'instal·li a Madrid i dóna per caducats els pactes amb Adelson

El govern anunciarà avui un projecte milionari

Tot i que la multinacional nord-americana Las Vegas Sands va tornar a reiterar ahir que la decisió sobre l'emplaçament d'Eurovegas encara no està presa, tot indica que el magnat Sheldon Adelson s'ha decantat finalment per Madrid, i en concret per Alcorcón, per ubicar-hi el macrocomplex de joc i oci. El president de la Generalitat, Artur Mas, va insinuar que Eurovegas no s'instal·larà a Catalunya, però va voler deixar clar que el govern treballa per aconseguir inversions milionàries per al país. De fet, per aquest matí té previst fer un anunci en aquest sentit.

“Jo sempre he dit que Madrid tenia més punts”, va explicar Mas en una entrevista a Catalunya Ràdio després d'assegurar que és “probable” que el macrocomplex vagi a Madrid, tal com aquesta setmana han anunciat els socialistes madrilenys i ha deixat entreveure amb subtils declaracions la presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, que fa quinze dies es va entrevistar en secret amb el mateix Adelson. Sembla que a Madrid “es mouen lobbies ben connectats amb els Estats Units”, hi va afegir el president, en clara referència a José María Aznar.

Mas va admetre que “s'ha treballat molt” per aconseguir atreure Eurovegas a Catalunya, però no va voler donar un missatge derrotista. “Jo voldria que vingués, però no s'ensorra el món si no ve l'Eurovegas.” De fet, va assegurar que les condicions pactades amb Adelson havien caducat el 31 d'agost i que el mateix conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, havia comunicat aquest ultimàtum al magnat el 19 de juliol. Ara, segons el president, l'executiu català té “les mans lliures” per “fer altres coses”. I de projectes d'inversió “n'hi ha molts”, tot i que no els va voler concretar.

El projecte Eurovegas ha aixecat una gran oposició dels partits d'esquerres i dels agricultors del parc agrari del Baix Llobregat, on s'hauria instal·lat el complex d'oci. Ahir, les declaracions de Mas, però, van rebre les crítiques tant d'ICV-EUiA com del PSC. El diputat Jaume Bosch, d'ICV-EUiA, va considerar “ridícul i patètic” que ara el president “digui que va posar ultimàtums” al nord-americà, després “d'haver-li posat la catifa“ per oferir-li “tot el que demanava”. Justament ahir aquesta formació va presentar un web (Eurovegasno.net), dins la campanya que ha dut a terme contra el projecte. La portaveu Dolors Camats va ser taxativa: “Malgrat les informacions a Madrid, no ens volem creure res, no donem res per definitiu fins que no hi hagi un pronunciament oficial.”

El nou president del grup parlamentari del PSC, Xavier Sabaté, va responsabilitzar el govern del fet que finalment Eurovegas vagi a Madrid. “No érem partidaris que vingués Eurovegas, no és el nostre model, però com que ells perseguien aquest objectiu, si no ve, serà un fracàs del govern.”

La Plataforma Aturem Eurovegas-Salvem el Delta del Llobregat també es va mostrar prudent i va voler esperar-se fins a tenir la confirmació oficial. Sigui com sigui, va assegurar que el concert previst pel dia 15 a Cornellà es manté “perquè és un model fracassat es faci on es faci“, va dir Jaume Grau, un dels portaveus.

Pel que fa a Las Vegas Sands, que ha ajornat diversos cops la decisió, ahir no va fer cap comentari sobre les declaracions de Mas. Un portaveu va explicar que “encara s'està prenent la decisió” i que aquesta “se sabrà aviat”.

2011
02
Anunci
Las Vegas Sands confirma les primeres notícies aparegudes l'estiu del 2010 i anuncia que vol construir a l'Estat espanyol un megacomplex de joc i oci amb prop de 20.000 habitacions. El magnat Sheldon Adelson estima que el projecte podria generar 180.000 llocs de treball, una xifra que el govern català ha rebaixat a entre 15.000 i 18.000.
2012
02-03
Oposició
Una vintena de grups ecologistes, partits polítics i sindicats del Baix Llobregat creen una plataforma per lluitar contra Eurovegas.
2012
01-04
Gratacels
Adelson anuncia que vol gratacels de 50 pisos, fet que juga en contra de Barcelona, després d'una visita del conseller Recoder a Las Vegas.
2012
22-05
Oferta
La companyia catalana del sector del joc Cirsa s'ofereix al govern per fer un macrocomplex amb les mateixes condicions que Eurovegas.
2012
17-06
Manifestació
Milers de persones, convocades per la Plataforma Aturem Eurovegas, es manifesten a la plaça de Sant Jaume de Barcelona contra la instal·lació d'un macrocomplex d'oci i de joc al delta del Llobregat. Els manifestants denuncien l'impacte del projecte per al medi ambient i el cost que suposarà en llocs de treball per als pagesos de la zona.
2012
25-06
Retard
Una delegació de Las Vegas Sands visita Barcelona i anuncia que s'ajorna la decisió d'on s'implantarà el complex, fins a final de setembre.
2012
13-07
Estudi
El govern català encarrega un estudi urbanístic sobre l'impacte d'instal·lar Eurovegas al delta del Llobregat, a Montcada i Reixac i a Terrassa.
Encara s'està prenent la decisió i aquesta es donarà a conèixer aviat
portaveu de Las vegas sands
És ridícul i patètic que parli d'ultimàtums després d'haver-hi posat la catifa
Jaume Bosch
diputat d'ICV-EUiA
Hem treballat molt; jo preferiria que vingués, però no s'ensorra el món si no ve l'Eurovegas
Artur Mas
president de la generalitat
2012
13-08
Europa
La Comissió Europea no veu cap inconvenient ecològic en la instal·lació d'Eurovegas, però li preocupa que al recinte s'hi pugui fumar.
50
pisos
havien de tenir els gratacels projectats per Adelson.
15.000
llocs de treball
va dir Mas-Colell que generaria el complex.
2012
05-08
Corrupció
El diari ‘The Wall Street Journal' revela que la fiscalia dels Estats Units ha obert una investigació a Las Vegas Sands arran de la sospita que els seus casinos haurien pogut servir per encobrir operacions de blanqueig de diners provinents d'un empresari mexicà que està acusat de participar en el tràfic de drogues. Un altre escàndol per a Eurovegas.
2012
05-09
Madrid
La presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, insinua que el complex Eurovegas s'instal·larà a Madrid i no a Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona
llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

barcelona
salut

Salut incorpora la prova de detecció del virus del papil·loma humà al Barcelonès Nord i Maresme i al Vallès Oriental

BARCELONA
infraestructures

L’estació del Nord de Barcelona es remodela i queda tota a planta baixa

barcelona