Societat

L'assassí de les nenes d'Alcàsser, vint anys fugit

Anglés, considerat l'autor de la violació i l'assassinat de les tres menors, continua en parador desconegut, i el delicte és a punt de prescriure

L'únic condemnat no sortirà de la presó fins al 2024

Avui es compleixen dues dècades del crim de les nenes d'Alcàsser, Miriam, Toñi i Desireé, de 14 i 15 anys, mentre el principal sospitós, Antonio Anglés, continua fugit, i el delicte d'assassinat és a punt de prescriure, ja que la llei fixa la prescripció al cap de vint anys. L'únic detingut per la tortura, violació i mort de les tres menors, Miguel Ricart, que va reconèixer la seva participació en els fets, complirà la condemna de presó fins a l'any 2024, ja que se li aplica la doctrina Parot.

Les tres adolescents van ser vistes per darrera vegada aquell 13 de novembre de 1992, quan es dirigien des d'Alcàsser a la població veïna de Picassent, fent autoestop, per anar a la discoteca Coolor. Diuen que mai van arribar-hi. Es va iniciar una intensa cerca de les menors, que va finalitzar el 27 de gener de 1993, quan un agricultor va descobrir en el paratge de la Romana, prop de la presa de Tous, una fosa amb les menors mig enterrades. L'autòpsia va revelar que Miriam, Toñi i Desireé van ser torturades i violades abans de ser assassinades a trets.

La notícia va atraure al poble els mitjans de comunicació, especialment les televisions, que van començar a entrevistar sense escrúpols familiars i veïns. Va ser quan va néixer la teleporqueria, segons alguns analistes.

L'endemà de la trobada dels cossos, van ser detinguts diversos sospitosos, entre ells Miquel Ricart, que en la seva primera declaració davant la Guàrdia Civil va admetre la seva participació en els crims, i Enrique Anglés, posat en llibertat dos dies després. Un tercer sospitós, Antonio Anglés –germà d'Enrique–, que no va tornar d'un permís a la presó de Picassent, va fugir. Van vincular-lo en els assassinats perquè es va trobar un volant mèdic seu, trencat a trossos, prop dels cadàvers. Des de llavors, se'n desconeix el parador, tot i que va continuar la seva cerca a països d'Europa i Llatinoamèrica.

El maig de 1997 va començar el judici contra Miguel Ricart, que va ser condemnat a 170 anys de presó per haver atacat sexualment una de les nenes i no haver fet res per evitar el triple crim. L'associació Clara Campoamor, que va exercir l'acusació particular en el judici, ha demanat als responsables del ministeri d'Interior que incrementin la cerca d'Anglés, perquè el delicte d'assassinat, com marca la llei, prescriu enguany, en complir-se 20 anys. El jutge i el fiscal del cas encara no han decidit el moment “jurídicament indiscutible” a partir del qual prescriu el delicte, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de València van informar a Efe. El termini varia poc: entre quan van desaparèixer les nenes i quan van detenir els sospitosos. És a dir, aquest desembre, o el proper mes de gener.

LA DATA

13.11.92
Les tres adolescents
van desaparèixer quan anaven a Picassent. Van trobar-les enterrades el gener de 1993.

LA XIFRA

170
anys de presó
va ser la condemna de l'únic detingut pel triple crim, Miguel Ricart. No sortirà de presó fins al 2024.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA