Festes populars i fires

Amb tot l'esperit

Continuen representant-se els pessebres vivents, un convit a gaudir de l'esperit de les festes nadalenques

Les pàgines del Nou Testament on es narra el naixement de Jesús es poden veure representades aquests dies en molts indrets de Catalunya. Són els pessebres vivents, un espectacle amb tot l'esperit nadalenc, que gaudeixen d'una gran vitalitat i la implicació de molta gent, que ha treballat els darrers mesos per adequar els espais i que aquests dies es convertiran en figurants per donar vida a aquest espectacle nadalenc.

Fidel als inicis

El pessebre vivent del Bages a les Torres de Fals arribarà a la 35a edició fidel als inicis, «mantenim l'essència del pessebre que es va començar a representar el 1977», afirma Toni Arnau. Aquell any, el pessebre es va representar després de la missa del Gall, amb la implicació desinteressada dels veïns. Enguany, «obrim un nou circuit que permetrà apropar alguns quadres al públic, com el d'artesans, i crear-ne un de nou», avança Arnau. Els dies 23, 26 i 30 de desembre, i 1, 6, 13 i 20 de gener, els visitants trobaran amb 24 escenes, algunes amb moviment i d'altres estàtiques; amb 242 figurants i un paratge privilegiat. A més, seran rebuts amb una tassa de caldo, mentre es fa la presentació, i els acomiadaran amb un mos de pa torrat i botifarra.

25 anys després, continua l'èxit

M.J.R.

L'any 1987, un grup de pares i mares d'alumnes del col·legi públic Quermany de Pals, es va animar a organitzar un pessebre vivent. La primera edició es va representar a la Casa de Cultura de Ca la Pruna. La idea va tenir èxit i l'any següent les escenes ja es van traslladar als carrers i algunes cases del Recinte Gòtic. 25 anys després, la idea continua tenint molt d'èxit, tant, que aplega més de 200 figurants repartits en més d'una cinquantena de quadres. Els dies 23, 25, 26 i 30 de desembre, i l'1 de gener, els visitants hi veuran escenificats passatges de l'Antic i el Nou testament, Moisès i les seves taules, la Torre de les Hores ocupada per soldats romans o els pastors al mirador del Pedró. Tampoc no hi falten oficis antics, com el cisteller que treballa en una barraca de borró o un gran mercat.

Més propostes

Les Torres de Fals (Bages) Dies 23, 26 i 30 de desembre i 1, 6, 13 i 20 de gener a les 18.30 h, a diversos indrets de les Torres de Fals.

Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) 26, 29 i 30 de desembre, a les 18 h, a la masia Castelló.

Pals (Baix Empordà) Dies 23, 25, 26 i 30 de desembre i 1 de gener, a les 18 h, al recinte gòtic.

Nit Viva de Fonollosa (Bages) Dies 30 de desembre i 1 i 5 de gener a les 18.15 h, al Raval de Baix.

Rocafort de Vallbona (l'Urgell) Dies 26, 29 i 30 de desembre a les 18.30 i 19.30, al nucli antic.

Tivenys (Baix Ebre) Pessebre del Riu, els dies 23, 26 i 30 de desembre a les 18 h al Parc Municipal.

Santa Pau (la Garrotxa) Dies 25 i 26 de desembre a les 19 h, al nucli antic.

Brunyola (la Selva) Dies 23, 25, 26 i 30 de desembre, i 1 de gener, a les 19 h al voltant del castell.

Les Gunyoles d'Avinyonet (Alt Penedès) Dies 23, 25, 26 i 30 de desembre i 1 i 13 de desembre, a les 18 h, a la Serra de les Gunyoles.

Jesús (Baix Ebre) Dies 25, 26 i 30 de desembre i 1 de gener, a partir de les 18 h, al convent de les Germanes Teresianes.

Noves escenes sota els estels

M.J.R.

El pessebre vivent de la Masia Castelló (Vandellòs) compleix 15 anys i els dies 26, 29 i 30 de desembre celebrarà l'aniversari rodó amb noves escenes i nous espectacles: joves acordionistes de l'Escola de Música Municipal tocaran els seus instruments a la taverna; alumnes de la mateixa escola cantaran nadales pels carrers i hi haurà més animals a les zones de corrals. Tot plegat s'integrarà a la trentena d'escenes que formen el Pessebre dels Estels, tal i com es coneix perquè s'escenifica en un poble deshabitat, on s'han desenrunat les cases i condicionat els carrers i les eres. Aquest pessebre també és apreciat perquè s'hi representen molts oficis, com el de ferrer, baster, llatadores, canyisser, garber... A més també s'hi encén una carbonera. Al final del recorregut es convida a pa torrat i cansalada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt