Societat

Mòbils a la carta

La fira comença amb un ritme trepidant i una oferta de nous terminals, d'entre 15 i 1.000 euros, per satisfer totes les necessitats

El president de Telefónica reclama a Europa que planti cara a Apple i Google

Mòbils, mòbils i més mòbils. De tots els colors, mides, preus i prestacions. El Congrés Mundial del Mòbil (CMM) va engegar ahir els motors amb les revolucions al màxim, esperonat per la seva nova localització. Tots els fabricants van fer lluir al màxim els seus darrers models. La sensació és que hi ha tecnologies que es generalitzen (LTE, NFC, impermeabilitat...) perquè ja les adopten bona part de les marques. Alhora, però, serà més fàcil que cada usuari trobi el mòbil que més s'adapta a les seves necessitats, perquè la competència entre els productors (i també la lluita de sistemes operatius) farà que hi hagi molta més varietat. Entre els 15 i els 1.000 euros, tot és possible.

Encara que els smartphones han relegat els telèfons convencionals a una mena de preobsolescència, ahir Nokia encara en va presentar dos nous models, destinats als mercats emergents, que és on se situen els guanys per al sector TIC en les pròximes temporades. El Nokia 105, que costa 15 euros abans d'impostos, té ràdio, llanterna i poc més, però la bateria li dura 35 dies. El 305, per 65 euros, es connecta a internet per consultar el correu o les xarxes socials. El primer smartphone dels suecs, però, és el 520, que es rebaixa fins als 139 euros.

Amb tot, el preu dels telèfons intel·ligents de gamma baixa encara estarà molt per sota gràcies a apostes com l'Open, presentat ahir per ZTE. L'acord de la companyia xinesa amb Firefox (un sistema operatiu que Sony també incorporarà) abaratirà molt el cost, però segurament no pas prou per arribar als 30 dòlars que reclamava ahir el conseller delegat de Vodafone, Vittorio Colao, per poder fer una aposta de-
cidida pels anomenats “mercats emergents”.

Per la seva banda, el president de Telefónica, César Alierta, va reclamar un canvi de regulació en l'àmbit europeu per posar fi als monopolis de Google i Apple. En la sessió inaugural de les conferències que complementen la mostra, Alierta va criticar que les operadores hagin d'estar sotmeses a una normativa cada cop més estricta, mentre que a d'altres empreses de continguts o fabricants de terminals, que s'aprofiten de les seves xarxes, “ni se'ls mira”.

En tot cas, sobta que, al mateix temps, el màxim mandatari de Telefónica critiqués la gran diversitat d'operadores del continent i demanés la concentració del mercat. Segons el seu parer, no té sentit que als Estats Units o la Xina hi hagi tres companyies i a Europa, 160, de les quals “només n'hi ha deu que inverteixen”.

ZTE presenta el primer aparell amb Firefox OS

Amb una memòria i una càmera força més limitada que la majoria de terminals, ZTE va presentar ahir el model Open, que és el primer que té Firefox com a sistema operatiu. S'espera que sigui el mòbil d'entrada dels adolescents i que també triomfi en els mercats emergents.

Nokia rebaixa el preu dels Lumia a 139 euros

Entre els telèfons presentats ahir per Nokia hi ha el 520, un smartphone de 4 polzades equipat amb Windows Phone 8 i un preu molt competitiu per a les prestacions que ofereix. Incorpora la càmera dels terminals d'alta gamma i permetrà escoltar música en streaming gratuït.

Un ‘smartphone' que es converteix en tauleta

Asus va presentar ahir el Padfone Infinity, que millora el seu model previ de telèfon que s'integra en una tauleta. El mòbil té una pantalla de cinc polzades i la tauleta, de deu. Té connexió LTE, càmera de 13 MP i uns processadors suficients. Sortirà enguany al mercat per 999 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
urbanisme

Adjudicada la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA