Societat

la vida social

Les Doloroses es passegen en processó pels carrers gironins

Besalú, Mieres, Banyoles, Amer i Peralada tornen a treure els passos al carrer per iniciar la Setmana Santa

La processó de Peralada fa 800 anys i la d'Amer, 303

Set són els dolors de la Mare de Déu: la profecia de Simeó, la fugida a Egipte, la recerca de Jesús perdut al temple, la trobada del seu fill pujant al Calvari, el sofriment al peu de la creu, l'acolliment als braços del seu fill mort i el lliurament del seu cos al sepulcre. Aquests set dolors van ser recordats i venerats ahir en moltes esglésies de les comarques gironines amb motiu de la celebració de la Mare de Déu dels Dolors, la Dolorosa, la imatge de la qual va sortir en processó pels carrers de Besalú, Mieres, Banyoles, Amer i Peralada. Les processons van aplegar com sempre molts congregants, molts devots i, en alguns casos, molts espectadors.

Els seguicis van ser precedits de misses, del rés de la corona dels Dolors, la conclusió del quinari i l'entrada de congregants a les respectives confraries dels Dolors i moltes altres pràctiques pietoses. A part, hi va haver els actes a l'entorn dels priors i pendonistes, típics de la diada.

A Besalú, Mieres, Banyoles i Amer, la processó va ser precedida pels manaies. A Besalú, els estaferms van acompanyar de prop la imatge de la Dolorosa. Com cada any, un dels punts culminants de la processó va ser el cant de la Salve de Remigio Ozcoz de Calahorra. Entre les autoritats, hi havia el bisbe emèrit de Girona, Carles Soler, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

A Mieres, on curiosament quasi no hi ha espectadors sinó només participants, la representació del petó de Judes i la captura de Jesús per part dels romans va ser l'element més destacat. És una versió creada al segle XVIII per fra Antoni de Sant Jeroni i es va representar a l'interior de l'església de Sant Pere abans de la processó.

També hi va haver molts altres llocs on es va celebrar la festivitat sense processó. És el cas de l'església dels Dolors d'Olot o la de Girona, on es va dir missa, corona i quinari i es va inaugurar l'Exposanta 2013.

LA DATA

800
anys
d'antiguitat té la processó del Silenci de Peralada, que obre la creu gòtica processional.

LA XIFRA

5
processons
dedicades a la Verge dels Dolors van sortir ahir als carrers de les comarques gironines.

Els 800 anys de Peralada i els 303 d'Amer

A Peralada va tornar a sortir des de la parròquia de Sant Martí pels carrers del nucli antic la processó del Silenci. I ja fa 800 anys que surt. A part del pas de la Dolorosa, va destacar especialment la famosa creu gòtica processional que obre el seguici i el Sant Crist negre, que és una de les imatges més venerades pels veïns del poble.

La processó d'Amer va ser també especialment celebrada, ja que es complia el 303 aniversari de la fundació de la Congregació dels Dolors d'aquest poble de la Selva. A primera hora de la tarda, hi va haver l'entrada de congregants i una missa cantada pel cor parroquial. La processó va començar a dos quarts de deu del vespre, encapçalada pel maniple de manaies. Va recórrer els carrers del centre.

A Banyoles, Santa Maria dels Turers va ser el punt de partida de la processó, un cop hi van arribar els manaies. Va recórrer els carrers del centre i va ser seguida per molts devots. Ahir també va ser dia de brunyols de Quaresma arreu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC