Societat

Els grups socials, puntal de suport per als afectats per la crisi

Afrontar els problemes de manera col·lectiva els ajuda a millorar la salut mental

Les entitats els donen la força necessària per no enfonsar-se

El suport és essencial per afrontar els problemes. Moltes vegades, però, no es vol recórrer a familiars i amics i, en aquests casos, l'existència de grups que comparteixen la mateixa problemàtica esdevé essencial. En el context de crisi actual, els grups socials com ara la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), els Iaioflautes i Dempeus per la Salut Pública esdevenen puntals bàsics per ajudar les persones que estan en la mateixa situació. “L'atur, l'endeutament, la pobresa, l'exclusió social... fan que la població no tingui una bona salut mental”, sentencia el representant de Dempeus per la Salut Pública, Toni Barbarà. Davant d'aquesta situació, les persones afectades se senten “reconfortades de compartir una realitat que creien que era individual”. “Expliquen els seus problemes i s'adonen que és un conflicte col·lectiu que s'escapa de la pròpia responsabilitat”, explica el president de la Fundació Congrés Català de Salut Mental, Josep Clusa.

La portaveu de la PAH, Ada Colau, coneix de primera mà aquesta realitat. “Quan vam iniciar les primeres reunions, ens vam adonar que la gent estava destrossada, no tenia ganes de parlar. Estaven enfonsats, avergonyits i se sentien culpables”, assenyala Colau. Per això, la plataforma va treballar des del principi amb l'assessorament col·lectiu. “L'objectiu era no individualitzar els problemes. Hi havia molta ansietat i vam crear els fòrums d'experiència com un espai de teràpia i formació.” A més, la PAH també té una comissió d'espai per tal que les persones que estiguin passant-ho malament puguin rebre l'atenció adequada. “Disposen d'assistència mèdica –metges i psicòlegs– per donar-los suport”, hi afegeix.

En el cas del col·lectiu dels Iaioflautes, la situació és semblant. “Les persones grans tenim dues característiques: d'una banda, el sentiment de la soledat i, de l'altra, la sensació que ja no servim per a res. La societat ens aparta”, explica el portaveu, Felipe Aranguren. Els Iaioflautes van sortir precisament per demostrar que la gent gran encara té moltes coses a dir. “Ens sentim útils i valorats.” A més, Aranguren assegura: “Molts dels avis que formem part del grup hem reduït a la meitat la medicació.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS