Societat

Temps de llegats solidaris

El nombre de testaments destinats a ONG s'incrementa un 6% l'any 2012 a Catalunya, i el seu import es duplica

La majoria de destinataris d'aquests herències són entitats sense ànim de lucre i laiques

Quanta més necessitat hi ha al nostre voltant, més disposició tenim d'ajudar. És la tesi del Col·legi de Notaris de Catalunya per explicar la paradoxa que en aquests anys de vaques magres no han deixat d'augmentar els testaments solidaris, és a dir, aquells que els particulars destinen a entitats sense ànim de lucre o ONG.

Del total de llegats oberts l'any passat a Catalunya, un 3,5% van ser solidaris, xifra que implica un 6% més respecte al 2011. Si mirem els darrers tres anys i en plena crisi econòmica, del 2009 al 2012, les herències personals destinades a entitats cíviques i socials han augmentat en un 75%, segons els notaris catalans.

Hi ha una altra xifra més positiva encara. Els imports inclosos en els testaments solidaris l'any 2012 a Catalunya van sumar 44 milions d'euros, que significa gairebé el doble de diners destinats el 2011: 28 milions d'euros. Alhora, els notaris constaten que a Catalunya es fan menys llegats solidaris que a la resta de l'Estat espanyol, però aquests són de major quantia. A l'Estat espanyol es van repartir 132 milions d'euros de llegats a entitats socials.

Una segona diferència és que al nostre país la majoria de beneficiaris dels llegats són ONG o entitats sense ànim de lucre laiques (57%), mentre a l'Estat espanyol les ordres religioses en són les principals destinatàries.

El vicedegà del Col·legi de Notaris de Catalunya, José Alberto Marín, explica que el perfil de la persona que els demana fer un llegat solidari és aquella que “en vida ja col·labora amb alguna entitat i en el seu últim acte vol fer un gest important”. Afegeix que la majoria d'entitats beneficiàries acostumen a ser les més conegudes, com ara Unicef o Càritas, a causa de les seves campanyes més visibles.

¿Viuen algun disgust familiar quan comproven que el difunt prefereix una ONG en lloc de la família? “Els donants són persones assenyades i solen tenir famílies amb cultura solidària”, respon el vicedegà. El Dret Civil català, a més, fixa que qualsevol testament ha d'incloure la legítima dels hereus forçosos, és a dir, que la quarta part dels béns del difunt s'han de repartir entre els fills.

Els beneficiaris dels llegats solidaris estan exempts de pagar l'impost de Successions i Donacions, i els notaris són els encarregats de comunicar-los-ho; molts cops ho fan els hereus. Tot i les voluntats
expressades, les entitats bancàries no fixen cap preferència ni facilitat per abonar els diners llegats, es queixen algunes ONG i fins i tot les famílies de qui ha fet un llegat solidari.

Seguits dels diners, es donen immobles però també llibres o peces de col·lecció que es deixen a biblioteques o museus. En el cas de Càritas Diocesana de Barcelona, els llegats representen en els últims 5 anys entre el 10 i el 15% del pressupost. L'administradora de l'entitat, Montse Padilla, certifica que augmenten els ingressos en aquest concepte i diu que gairebé el 90% provenen de persones que no estaven vinculades a la institució, tot i que potser havien fet donacions anònimes. Pel que fa a la reacció de la família, Padilla explica que hi ha de tot, “qui en aquell moment considera Càritas un més de la família i qui ho accepta, però, de mala gana”.

Per la caiguda de les aportacions públiques moltes ONG estan obligades a diversificar l'entrada de fons. Metges Sense Fronteres, Unicef i Amnistia Internacional són algunes de les més triades per persones solidàries a l'hora de morir. El pare Manel Pousa, en canvi, que treballa amb joves de Nou Barris a Barcelona, explica que el llegat que acaben de rebre d'un empresari jubilat és el primer.

LA XIFRA

La persona que fa un testament solidari acostuma a col·laborar en vida amb entitats cíviques o socials
José Alberto Marín
vicedegà del col·legi de notaris de Catalunya
40
euros
val fer un testament, el qual assegura que els béns propis es transmeten a les persones o entitats que volem.

Des de l'edat mitjana

Els testaments llegats amb finalitats benèfiques estan documentats des de l'edat mitjana, sobretot per a l'assistència dels més desvalguts. El Col·legi de Notaris de Catalunya recorda que a Barcelona és gràcies a aquestes donacions que als segles XII
i XIII es va crear la Pia Almoina i sis hospitals més.

A finals del segle XIX, en un testament el banquer Pau Gil va destinar la meitat de la seva fortuna a la construcció del recinte de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, que continua rebent donacions de famílies i persones agraïdes amb l'atenció mèdica rebuda. Precisament, de l'hospital Sant Pau ara un jutge ha de dirimir si el gran nombre d'immobles i donacions que acumula –i que gestiona l'anomenada Fundació Privada, fons que es destina a investigació, segons els seus responsables– poden servir per eixugar un dèficit d'uns 58 milions d'euros que arrossega la Fundació de Gestió Sanitària del Sant Pau, com reclamen els treballadors.

D'altra banda, el govern ha prorrogat fins al novembre de 2014 que els testaments atorgats davant rector –figura extinta el 2008– es puguin actualitzar i protocol·litzar perquè es compleixin les voluntats. Hi ha uns 10.000 a Catalunya, segons el conseller de Justícia.

Des de l'edat mitjana

Els testaments llegats amb finalitats benèfiques estan documentats des de l'edat mitjana, sobretot per a l'assistència dels més desvalguts. El Col·legi de Notaris de Catalunya recorda que a Barcelona és gràcies a aquestes donacions que als segles XII i XIII es crea la Pia Almoina i sis hospitals més.

A finals del segle XIX, en un testament el banquer Pau Gil va destinar la meitat de la seva fortuna a la construcció del recinte de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, que continua rebent donacions de famílies i persones agraïdes amb l'atenció mèdica rebuda. Precisament, de l'hospital Sant Pau ara un jutge ha de dirimir si el gran nombre d'immobles que acumula –i que gestiona l'anomenada Fundació Privada– poden servir per eixugar un dèficit d'uns 58 milions d'euros que arrossega la Fundació de Gestió Sanitària del Sant Pau, com reclamen els treballadors.

D'altra banda, el govern ha prorrogat fins al novembre de 2014 que els testaments atorgats davant rector –figura extinta el 2008– es puguin actualitzar i protocol·litzar perquè es compleixin les voluntats. Hi ha uns 10.000 a Catalunya, segons el conseller de Justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALUT

Formen els professionals sanitaris sobre identitat de gènere

GIRONA
societat

Uns 500.000 vehicles sortiran de l’àrea de Barcelona per la Segona Pasqua

BARCELONA

Vilafant i el SOC treballen per pal·liar l’increment de baixes a l’Ajuntament

vilafant
Societat

Investiguen possibles irregularitats en la gestió del torn d’ofici

Sabadell
patrimoni

Comencen les obres de recuperació del Pont dels Calderons

REUS
SOCIETAT

Campanya de donació de sang per Temps de Flors

girona
comerç

La Boqueria, millor mercat del món

Barcelona
LA JONQUERA

El TSJC admet a tràmit un contenciós que vol aturar el parc eòlic Galatea

LA JONQUERA
infraestructures

L’R4 cap a Sant Vicenç de Calders tallada al Vendrell per una incidència

EL VENDRELL