Societat

Els advocats denuncien que els catalans patiran doble imposició als jutjats

“Les taxes estatals són abusives però no tenen a veure amb el poder adquisitiu de la persona”, diu Rusca

El conseller, obert a negociar amb els operadors

Els catorze col·legis d'advocats de Catalunya van rebutjar ahir la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de declarar constitucionals les taxes judicials catalanes que el govern de Catalunya va fixar el maig del 2012 i vuit mesos després van ser suspeses pel mateix tribunal davant la denúncia del govern espanyol del PP.

“Estem en contra de totes les taxes judicials perquè no són de rebut en un estat de dret. Les taxes estatals són més abusives, però cap d'elles té a veure amb el poder adquisitiu de la persona”, va afirmar el degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, en nom dels col·legues del Consell de l'Advocacia Catalana. Tots coincideixen a denunciar que els catalans patiran una doble taxa impositiva quan hagin de recórrer al jutjat, com va passar el novembre del 2012, en què van conviure les dues taxes un mes i escaig.

Rusca va afegir que han demanat una reunió amb el conseller de Justícia, Germà Gordó, al qual demanaran que derogui la llei de les taxes catalanes, o que n'apliqui una moratòria. El conseller Gordó ja ha tramès al operadors jurídics que compartirà amb ells un debat sobre la conveniència de les taxes judicials catalanes, tot aprofitant el temps que trigaran a entrar en vigor, segons fonts del Departament. Justícia va emetre un comunicat en què expressa la seva “valoració positiva” que el Constitucional li doni la raó, tot i que es mostra “prudent” a l'espera de conèixer el contingut sencer de la sentència. Recorda que la taxa catalana per la prestació de serveis personals i materials té un topall màxim de 120 euros, i, al principi, estimava recaptar 12 milions anuals.

En el resum de la sentència, comunicada ahir, el Constitucional descarta que hi hagi coincidències entre els fets imposables d'ambdues taxes. “La regulació de la taxa per l'Estat es justifica perquè el fet imposable es fa recaure, no sobre el servei públic de l'administració de Justícia, que pot ser assignada a les comunitats autònomes –que el gestionen en quant a la dotació i finançament dels mitjans personals i material previstos– sinó específicament sobre l'exercici de la potestat jurisdiccional, que és una activitat indeclinablement estatal”.

El tribunal hi afegeix: “La taxa autonòmica no està enllaçada amb l'accés a la jurisdicció o als recursos, ja que el pagament de la mateixa no constitueix condició d'admissibilitat dels actes processals, mentre l'impagament de l'estatal implica la no admissió de la demanda”.

LA FRASE

La taxa judicial és un obstacle, com ho han demostrat els prop de dos anys de taxes estatals abusives
Oriol Rusca
degà del col·legi d'advocats de Barcelona

LA DATA

01.05.12
S'apliquen les taxes
catalanes als jutjats, que van ser suspenses pel Constitucional el 15 de gener del 2013.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA