Societat

Els Castellers de Montcada i Reixac

fa un any que han recuperat l'activitat

“Quin pare voldrà ser voluntari de l'AMPA amb tanta burocràcia?”

Les noves mesures fiscals han fet saltar les alarmes de les associacions de mares i pares que, segons explica el president de la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya (Fapac), Àlex Castillo, temen un augment de la burocràcia. “Moltes AMPA estan angoixades i cada cop tenim més consultes per aquesta qüestió”, diu Castillo.

“Les AMPA no tenen personal per portar la comptabilitat. Necessiten una persona formada en fiscalitat”, explica Mònica Herrera, experta en gestió d'entitats sense afany de lucre i secretària de l'AMPA de l'escola Mestre Gibert, de Sant Andreu. Aquesta AMPA ja fa dos anys que va decidir delegar la comptabilitat a una empresa externa per estalviar-se maldecaps. Així i tot, Raúl Jorrín, el tresorer, remarca que “la responsabilitat final és dels pares, que han de firmar totes les factures”. “I els pares són voluntaris”, recorda el president, Jaume Pàmies, que coneix bé la dificultat de trobar voluntaris. “Qui voldrà assumir la responsabilitat de donar explicacions en una inspecció d'Hisenda al cap de cinc anys?”, es pregunta Herrera.

Les AMPA de les escoles públiques solen gestionar el menjador i les extraescolars, que ja superen els llindars d'Hisenda. Herrera recorda, però, que tampoc estan exemptes de tributar “ni les polseres que venen els de sisè per treure diners”.

“No podem pagar un gestoria per als comptes de la colla castellera”

Els Castellers de Montcada i Reixac van recuperar l'activitat fa un any. La colla que havia començat a fer castells a principis dels noranta es va dissoldre per falta de recursos econòmics i també de gent el 1998. Ara es troben que, al cap un any de tornar a funcionar, els vénen a sobre tots uns tràmits fiscals i administratius que no saben ben bé com assumir. Ha estat una de les associacions que han buscat assessorament a Xarxanet.org , el portal posat en marxa fa dotze anys per Benestar Social i Família amb l'objectiu d'enfortir l'associacionisme i el voluntariat. “No ens podem permetre pagar una gestoria cada mes perquè ens porti els comptes”, planteja el president de la colla, Salvador Urpí. Tot i que tenen pocs ingressos –alguna venda de samarretes i la parada de Sant Jordi–, saben que “amb la llei a la mà” han de dur una comptabilitat per partida doble i que no els val fer-ho en format Excel amb les entrades i sortides, com feien fins ara.

De moment, tenen un ordinador que ha cedit un dels castellers perquè ja no el feia servir, han comprat el programa informàtic per portar els comptes i una membre de la colla s'ha format per saber-lo utilitzar. Urpí no amaga una certa preocupació per tota aquesta feina afegida, però assegura que això no els treu les ganes de dedicar totes les forces a millorar els castells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva